Tendinopatialla tarkoitetaan yleisesti jännealueen kiputilaa, johon ei liity vammaa. Karkeasti voidaan sanoa, että tendinopatia voi johtua liiasta kuormituksesta tai liian vähäisestä liikunnasta. Hieronnalla ja manuaaliterapialla voidaan lievittää kipua hetkellisesti. Ammattilaisen ohjaus kivun kanssa liikkumiseen on usein hyödyllistä. Tendinopatian syntyyn vaikuttavat monenlaiset asiat, kuten fyysisen rasituksen määrä, elämäntilanne, elämäntavat, erilaiset stressitekijät, ravinto ja palautumistekijät. Siksi kuntouttaminen kannattaa suunnitella ja aloittaa yhdessä tendinopatioita tuntevan ammattilaisen kanssa.
Tendinopatialle altistavia tekijöitä
Aktiivisesti urheilevat ovat alttiita jännealueiden ylikuormitukselle. Tendinopatioille altistavia tekijöitä ovat kuitenkin myös erilaiset perussairaudet ja elintapasairaudet, kuten diabetes ja korkea kolesteroli. Tendinopatiaa esiintyy kaikissa ikäryhmissä.
Tendinopatian toteaminen
Tendinopaattinen kipu on yleensä selvärajaista ja kohdentuu pienelle alueelle. Oireileva alue on kosketukselle arka. Aamujäykkyyttä saattaa esiintyyä tendinopatian yhteydessä, joskin jäykkyyden tulisi vähentyä liikkeelle lähdön myötä. Liiketestauksessa kuormituksen lisääminen tuottaa usein alueellista ja selvärajaista, voimakastakin kipua.
Tendinopatian hoito
Tendinopatioiden hoidossa liikkuminen ja kuormanhallinta ovat avainasemassa. Tämä tarkoittaa usein lihaksia vahvistavaa voimaharjoitusohjelmaa, jossa kuormaa lisätään hitaasti. Pitkää liikkumattomuutta tulisi välttää. Yksilön harjoituksen määrä, voimavarat ja stressitekijät tulisivat huomioida harjoitusohjelmaa suunnitellessa. Lisäksi voidaan tehdä manuaaliterapeuttista työskentelyä ja hierontaa kivun lievittämiseksi. Oireilevan alueen voimakasta hierontaa ja venytystä tulisi kuitenkin välttää, erityisesti akuuttivaiheessa.
Yleisiä tendinopatioita
- Olkapään kiertäjäkalvosimen tendinopatia (rotator cuffin tendinopatia) – olkapääkipu
- Tenniskyynärpää ja golfkyynärpää
- Gluteaalitendinopatia – lonkkakipu
- Patellajänteen tendinopatia – Hyppääjän polvi
- Akillesjänteen tendinopatia
Lähteet:
Cardoso TB et al., (2019),
Current trends in tendinopathy management, Best Practice & Research Clinical Rheumatology:
https://doi.org/10.1016/
j.berh.2019.02.001
Brett Vaughan, Jack Mest, Patrick Vallance, Michael Fleischmann, Peter Malliaras, (2022)
Chapter 16 – Tendinopathy: https://doi.org/10.1016/B978-0-323-89843-0.00029-5