Mikä on tendinopatia?

Tendinopatialla tarkoitetaan yleisesti jännealueen kiputilaa, johon ei liity vammaa. Karkeasti voidaan sanoa, että tendinopatia voi johtua liiasta kuormituksesta tai liian vähäisestä liikunnasta. Hieronnalla ja manuaaliterapialla voidaan lievittää kipua hetkellisesti. Ammattilaisen ohjaus kivun kanssa liikkumiseen on usein hyödyllistä. Tendinopatian syntyyn vaikuttavat monenlaiset asiat, kuten fyysisen rasituksen määrä, elämäntilanne, elämäntavat, erilaiset stressitekijät, ravinto ja palautumistekijät. Siksi kuntouttaminen kannattaa suunnitella ja aloittaa yhdessä tendinopatioita tuntevan ammattilaisen kanssa.

Tendinopatialle altistavia tekijöitä

Aktiivisesti urheilevat ovat alttiita jännealueiden ylikuormitukselle. Tendinopatioille altistavia tekijöitä ovat kuitenkin myös erilaiset perussairaudet ja elintapasairaudet, kuten diabetes ja korkea kolesteroli. Tendinopatiaa esiintyy kaikissa ikäryhmissä.

Tendinopatian toteaminen

Tendinopaattinen kipu on yleensä selvärajaista ja kohdentuu pienelle alueelle. Oireileva alue on kosketukselle arka. Aamujäykkyyttä saattaa esiintyyä tendinopatian yhteydessä, joskin jäykkyyden tulisi vähentyä liikkeelle lähdön myötä. Liiketestauksessa kuormituksen lisääminen tuottaa usein alueellista ja selvärajaista, voimakastakin kipua.

Tendinopatian hoito

Tendinopatioiden hoidossa liikkuminen ja kuormanhallinta ovat avainasemassa. Tämä tarkoittaa usein lihaksia vahvistavaa voimaharjoitusohjelmaa, jossa kuormaa  lisätään hitaasti. Pitkää liikkumattomuutta tulisi välttää. Yksilön harjoituksen määrä, voimavarat  ja stressitekijät tulisivat huomioida harjoitusohjelmaa suunnitellessa. Lisäksi voidaan tehdä manuaaliterapeuttista työskentelyä ja hierontaa kivun lievittämiseksi. Oireilevan alueen voimakasta hierontaa ja venytystä tulisi kuitenkin välttää, erityisesti akuuttivaiheessa.

Yleisiä tendinopatioita

  • Olkapään kiertäjäkalvosimen tendinopatia (rotator cuffin tendinopatia) – olkapääkipu
  • Tenniskyynärpää ja golfkyynärpää
  • Gluteaalitendinopatia – lonkkakipu
  • Patellajänteen tendinopatia – Hyppääjän polvi
  • Akillesjänteen tendinopatia

 

Lähteet:

Cardoso TB et al., (2019),
Current trends in tendinopathy management, Best Practice & Research Clinical Rheumatology:
https://doi.org/10.1016/
j.berh.2019.02.001

Brett Vaughan, Jack Mest, Patrick Vallance, Michael Fleischmann, Peter Malliaras, (2022)
Chapter 16 – Tendinopathy: https://doi.org/10.1016/B978-0-323-89843-0.00029-5

Carita Kanteleinen

Olen koulutettu hieroja & urheiluhieroja Carita Kanteleinen. Palvelen manuaaliterapeuttisin keinoin mm. erilaisissa tuki- ja liikuntaelin pulmissa. Omaan kokemusta myös eliittitason urheilijoiden kanssa työskentelystä. Minulla on erityistä kykyä kohdata ihmisiä joilla on vaikeita elämänkokemuksia ja asiantuntemusta emotionaalisen traumatisoitumisen ilmiöistä. Toimin ajoittain myös kokemusasiantuntijana, sekä asiantuntijana näiden aihepiirien parissa. Jos sinulla herää kysymyksiä ota rohkeasti yhteyttä.

Aiheeseen liittyviä julkaisuja

Ei tuloksia

Hakemaasi sivua ei löytynyt. Yritä muuttaa hakuasi, tai käytä yläpuolella olevaa navigointia löytääksesi kirjoituksen.

Salli minun lähettää sinulle ilmoituksia Sallin :) Ei kiitos!