Mikä on tendinopatia?

Tendinopatialla tarkoitetaan yleisesti jännealueen kiputilaa, johon ei liity vammaa. Karkeasti voidaan sanoa, että tendinopatia voi johtua liiasta kuormituksesta tai liian vähäisestä liikunnasta. Hieronnalla ja manuaaliterapialla voidaan lievittää kipua hetkellisesti. Ammattilaisen ohjaus kivun kanssa liikkumiseen on usein hyödyllistä. Tendinopatian syntyyn vaikuttavat monenlaiset asiat, kuten fyysisen rasituksen määrä, elämäntilanne, elämäntavat, erilaiset stressitekijät, ravinto ja palautumistekijät. Siksi kuntouttaminen kannattaa suunnitella ja aloittaa yhdessä tendinopatioita tuntevan ammattilaisen kanssa.

Tendinopatialle altistavia tekijöitä

Aktiivisesti urheilevat ovat alttiita jännealueiden ylikuormitukselle. Tendinopatioille altistavia tekijöitä ovat kuitenkin myös erilaiset perussairaudet ja elintapasairaudet, kuten diabetes ja korkea kolesteroli. Tendinopatiaa esiintyy kaikissa ikäryhmissä.

Tendinopatian toteaminen

Tendinopaattinen kipu on yleensä selvärajaista ja kohdentuu pienelle alueelle. Oireileva alue on kosketukselle arka. Aamujäykkyyttä saattaa esiintyyä tendinopatian yhteydessä, joskin jäykkyyden tulisi vähentyä liikkeelle lähdön myötä. Liiketestauksessa kuormituksen lisääminen tuottaa usein alueellista ja selvärajaista, voimakastakin kipua.

Tendinopatian hoito

Tendinopatioiden hoidossa liikkuminen ja kuormanhallinta ovat avainasemassa. Tämä tarkoittaa usein lihaksia vahvistavaa voimaharjoitusohjelmaa, jossa kuormaa  lisätään hitaasti. Pitkää liikkumattomuutta tulisi välttää. Yksilön harjoituksen määrä, voimavarat  ja stressitekijät tulisivat huomioida harjoitusohjelmaa suunnitellessa. Lisäksi voidaan tehdä manuaaliterapeuttista työskentelyä ja hierontaa kivun lievittämiseksi. Oireilevan alueen voimakasta hierontaa ja venytystä tulisi kuitenkin välttää, erityisesti akuuttivaiheessa.

Yleisiä tendinopatioita

  • Olkapään kiertäjäkalvosimen tendinopatia (rotator cuffin tendinopatia) – olkapääkipu
  • Tenniskyynärpää ja golfkyynärpää
  • Gluteaalitendinopatia – lonkkakipu
  • Patellajänteen tendinopatia – Hyppääjän polvi
  • Akillesjänteen tendinopatia

 

Lähteet:

Cardoso TB et al., (2019),
Current trends in tendinopathy management, Best Practice & Research Clinical Rheumatology:
https://doi.org/10.1016/
j.berh.2019.02.001

Brett Vaughan, Jack Mest, Patrick Vallance, Michael Fleischmann, Peter Malliaras, (2022)
Chapter 16 – Tendinopathy: https://doi.org/10.1016/B978-0-323-89843-0.00029-5

Carita Kanteleinen

Palvelen manuaaliterapeuttisin ja terapeuttisen harjoittelun keinoin mm. erilaisissa tuki- ja liikuntaelin pulmissa, purentaelimistön kipu-ja toimintahäiriöissä sekä raskaana olevia ja synnyttäneitä äitejä. Omaan kokemusta myös eliittitason urheilijoiden kanssa työskentelystä. Minulla on asiantuntemusta emotionaalisen traumatisoitumisen ilmiöistä ja erityistä kykyä kohdata ihmisiä, joilla on vaikeita elämänkokemuksia, pitkittynyt kuormitustila ja/tai kroonistunut kiputila.

Aiheeseen liittyviä julkaisuja

Terapeuttinen harjoittelu

Terapeuttinen harjoittelu

Terapeuttisella harjoittelulla tarkoitetaan aktiivisten ja toiminnallisten menetelmien käyttöä potilaan toimintakyvyn ja toimintarajoitteiden kaikilla osa-alueilla vaikuttamalla asiakkaan fyysisiin ominaisuuksiin ja kipuun sekä aktivoimalla hänen tietoista suhdettaan kuntoutumiseen (Käypähoito). Eli yksinkertaistettuna: yksilöllisesti suunniteltua ja ohjattua kuntouttavaa liike- ja voimaharjoittelua, jonka tavoitteena on kasvattaa kuntoutettavan toiminnallista kapasiteettia ja vähentää mahdollisia oireita, kuten kipua ja/tai liikerajoitetta. Terapeuttinen harjoittelu saattaa olla sinulle entuudestaan tuttua, mikäli olet käynyt esim. fysioterapeutin vastaanotolla.

lue lisää
TMD purentalihashieronta

TMD purentalihashieronta

Purentalihashierontaa suositellaan erilaisiin purentalihaselimistön toimintahäiriöihin, joiden taustalla on usein kuormitustekijöihin liittyvää ongelmaa. TMD-oireilu on hyvin yleistä ja konservatiivinen hoito, kuten manuaaliterapia ja terapeuttinen harjoittelu tuottaa yleensä hyviä tuloksia oireiden hoidossa.

lue lisää

Palvelut

Klassinen hieronta
Urheiluhieronta
TMD Purentalihashieronta
Raskausajan hieronta
Postpartum -hieronta
Kuntoutusharjoitteiden ohjaus
Turvallinen kohtaaminen

Käyntiosoite:

Ihantolantie 2, 01900 Nurmijärvi
Klikkaa reitti!

Yhteystiedot:

040 5959 782
carita@hierojacarita.fi

#ihantalo 🤍