Hierojan ammattiblogi

Tutkittua tietoa hieronnasta, manuaaliteerapioista, hoitotyöstä, hyvinvoinnista, turvallisuuden merkityksestä ja henkilökohtaisia pohdintoja aiheista.

Päänsärky
Päänsärky

Jotta on mahdollista saavuttaa mahdollisimman hyvä vaste eli kivun lieventyminen, kipukohtausten väheneneminen tai kivun loppuminen on syytä selvittää minkälaisesta päänsärkytyypistä on kyse. Tietämällä mahdollisimman tarkasti minkälaisesta päänsärkytyypistä on kyse, voimme valita kyseisen päänsärkytyypin hoitoon parhaan lähestymistavan. Hyvin usein päänsäryn taustalla on asioita, jotka tulevat selkeästi esiin vastaanotolla haastattelun ja tutkimusten yhteydessä. Joskus oireita ja tilannetta pitää kartoittaa pidemmän aikaa. Hyvin harvoin päänsärkyjen taustalla on vakavaa sairautta, vaikka iltapäivälehtien lööpit haluavatkin pitää meitä varpaillaan. Päänsärkyyn pystytään useimmissa tapauksissa vaikuttamaan suotuisasti manuaaliterapeuttisella hoidolla ja ohjauksella. Jos sinua kuitenkin huolestuttaa jatkuvat päänsäryt tai päänsärky haittaa toimintaasi arjessa, eikä särky hellitä ajan myötä, on hyvä hakeutua ammattilaisen vastaanotolle.

Voimaa vanhuuteen!
Voimaa vanhuuteen!

Minulla on ollut ilo hypätä liikunnanohjauksen maailmaan viime vuoden loppupuolella. Ohjaan Nurmijärven Fitness Clubilla kahdesti viikossa kokoontuvaa Voimaa Vanhuuteen -senioriryhmää. Yhteinen aikamme on ollut monella tavoin opettavaista. Päällimmäisenä asiana mieleni valtaa ilo, joka värittää pitkälti yhdessä vietettyä aikaamme. Näkemykseni ja kokemukseni mukaan senioriryhmän liikunnallinen ohjaaminen ei juurikaan eroa minkä tahansa muunkaan toimintakykyä ylläpitävän ja parantavan ryhmäliikunnan ohjauksesta. Tämän tekstin lopussa kerron asioita, joita olen erityisesti huomioinut työskentelyssäni ja siitä miten ohjaukseni rakentuvat. 

Miten kylmä vesi auttoi minua – kokemustarina
Miten kylmä vesi auttoi minua – kokemustarina

Ne muutamat sekunnit joina en voinut ajatella mennyttä ja pelätä tulevaa olin läsnä tässä hetkessä. Mikään muu ei ollut totta kuin se että seisoin jääkylmässä vedessä ja jalkojani nipisteli. Siinä hetkessä kaikki oli hyvin. Mennyttä ei enää ollut. Tuleva oli arvoitus. Oli vain minä, kylmä vesi, hetkestä noussut yllättävä ilo.

Hyvinvointia talviuinnista
Hyvinvointia talviuinnista

Kylmää vettä on käytetty hoitomuotona moniin vaivoihin kautta aikain. Nykyään kylmäaltistuksella tiedetään olevan monenlaisia terveyttä edistäviä vaikutuksia, joita on pystytty todentamaan tutkimuksen keinoin. Talviuintiin liittyy kuitenkin myös riskejä, joita ei ole syytä unohtaa. Siksi turvallisin ja uuden harrastuksen mielekkyyttä ajatellen talviuintiin on perusteltua tutustua ohjattuna tai vähintään toisen ihmisen kanssa.

Erinomainen voimaharjoitteluohjelma kaikille
Erinomainen voimaharjoitteluohjelma kaikille

Erinomainen voimaharjoitteluohjelma kaikille, jotka ovat kiinnostuneita nostamaan voimatasojaan, vähentämään kipuja ja voimaan paremmin. Tämä kirjoitus pitää sisällään esittelyn yksijakoisesta 5×5 voimaharjoitteluohjelmasta, joka on erinomainen tapa aloittaa saliharjoittelu. Se on yksinkertaisuudessaan myös mahdollista tehdä kotioloissa vähillä välineillä. Ja vaikka se on yksinkertainen, on se erittäin tehokas. Ohjelma sopii erinomaisesti niille, jotka ovat ensimmäistä kertaa kokeilemassa saliharjoittelua ja niille joille sali kuuluu jo liikuntarepertuaariin.  Tämä kirjoitus on kuitenkin muotoiltu ensikertalaisia huomioiden.

Hieronnan vaikutukset
Hieronnan vaikutukset

Hieronta voi lievittää kipua, laskea stressitasoja, verenpainetta ja parantaa liikelaajuuksia. Siitä voi saada helpotusta ahdistukseen ja rentoutumisen myötä ja hieronnalla voi olla unenlaatua parantavia vaikutuksia.

Mikä on tendinopatia?
Mikä on tendinopatia?

Tendinopatialla tarkoitetaan yleisesti jännealueen kiputilaa, johon ei liity vammaa. Karkeasti voidaan sanoa, että Tendinopatia voi johtua liiasta kuormituksesta tai liian vähäisestä liikunnasta. Hieronnalla ja manuaaliterapialla voidaan lievittää kipua hetkellisesti. Ammattilaisen ohjaus kivun kanssa liikkumiseen on usein hyödyllistä. Tendinopatian syntyyn vaikuttavat monenlaiset asiat, kuten fyysisen rasituksen määrä, elämäntilanne, elämäntavat, erilaiset stressitekijät, ravinto ja palautumistekijät. Siksi kuntouttaminen kannattaa suunnitella ja aloittaa yhdessä tendinopatioita tuntevan ammattilaisen kanssa.

Miten klassinen hieronta eroaa urheiluhieronnasta?
Miten klassinen hieronta eroaa urheiluhieronnasta?

Käytännössä kaikki lääketieteellinen länsimainen hieronta perustuu klassiseen hierontaan. Myös urheiluhieronta. Klassinen hieronta perustuu tietynlaisiin hierontaotteisiin, joita yhdistellään asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaan. Urheiluhieronnassa korostuu anatomian- ja erilaisten urheilulajien fyysisten vaikutusten- ja harjoituskausien tuntemus, joiden perusteella hieroja voi päätellä tarvittavia manuaaliterapeuttisia toimia. Klassisten hierontaotteiden lisäksi urheiluhieronnassa usein käytetään erilaisia liikelaajuutta parantavia ja kipua helpottavia harjoitteita, venytyksiä ja liikkuvuutta parantavia manuaaliterapeuttisia tekniikoita. Hierontaan kuuluu myös olennaisesti kuntoutusharjoitusten suunnittelu ja ohjaus, sekä tarvittaessa ohjaaminen jatkotutkimuksiin tai hoitoon toiselle ammattilaiselle.
Klinikallani yhdistelen kaikkea osaamistani tarpeen mukaan.

Ohjatut meditaatiot Nurmijärvellä
Ohjatut meditaatiot Nurmijärvellä

Kaksi ohjattua meditaatiotuntia Fitness Club Nurmijärvellä keskiviikkoina 8.6. ja 22.6. Tunnit alkavat klo 18.45. Ohjaukset kuuluvat salinjäsenyyden kk hintaan, mutta voit osallistua tunnille vaikka et olisi jäsen. Hinta ohjattuun meditaatioon muille kuin salin jäsenille on 15€ (per. kerta). Voit osallistua kummallekin tai vain toiselle tunnille. Kyseiset meditaatiotunnit ovat suunnattu meditaatiosta kiinnostuneille, vasta-alkajille ja kokeneemmillekin meditoijille, jotka ovat kiinnostuneita kasvattamaan tietouttaan, tietoisen läsnäolo harjoittelun -hyödyistä tieteen näkökulmasta käsin.

Miten saavuttaa kestävä muutos?
Miten saavuttaa kestävä muutos?

Tiedän, että minun pitäisi liikkua enemmän. Tiedän, että minun pitäisi venytellä enemmän. Tiedän, että minun pitäisi nukkua enemmän. Tiedän, että minun pitäisi syödä paremmin. Tiedän, että minun pitäisi stressata vähemmän. Tiedän, että minun pitäisi…

…mutta.

Niinpä, kukapa ei tietäisi. Kaikki meistä tietää, mitä pitäisi tapahtua, jotta olisi mahdollista olla terveempi ja voida paremmin. Kuinka monta tästä ”minun pitäisi” -bingosta sinä sait? 

Mitäpä jos kysyisimmekin itseltämme, mitä minä tarvitsen, jotta pääsisin lähemmäksi tavoitettani? 

Näyttöön perustuva hoitotyö hieronnassa
Näyttöön perustuva hoitotyö hieronnassa

Yksi toimintani kulmakivistä on näyttöön- ja tutkittuun tietoon perustuva hoitaminen. Mitä se sitten tarkoittaa ja miksi se on tärkeää?  

Tärkeää se on siksi, että Suomessa kaikkia terveydenhoitoalan ammattilaisia sitoo lainsäädäntö ja eettiset ohjeistukset, joiden tavoitteena on turvata kaikille hoitoa tarvitseville mahdollisimman yhtenäinen ja laadukas terveydenhoito. Koulutettu hieroja on osa tätä moniammatillista terveydenhoidon yhteisöä, ja nämä lait näin ollen koskevat myös meitä. 

Hieroja on erikoistunut hoitamaan asiakkaitaan tuki- ja liikuntaelin sairauksissa manuaaliterapeuttisin keinoin. Usein pääasiallinen hoidon tavoite on lievittää kipua ja stressiä. Hieroja on myös velvoitettu tukemaan ja tarvittaessa ohjaamaan asiakastaan yleisesti hyvinvointiin ja terveyteen liittyvissä asioissa.

Mikä on sietoikkuna?
Mikä on sietoikkuna?

Sietoikkuna on työkalu, jonka avulla voimme tutkia kehomme ja mielemme vireystiloja ja sitä miten eri vireystilat vaikuttavat käyttäytymiseemme ja kehotuntemuksiimme.
Sietoikkunassa ollessamme pystymme olemaan rakentavassa yhteydessä toisiin ihmisiin ja ympäristöömme. Olemme läsnäolevia ja toimimme hetkestä käsin. Meillä on kyky tuntea iloa, olemme uteliaita ja tyytyväisiä. Suhtaudumme itseemme ja toisiin ihmisiin myötätuntoisesti. Kykymme oppia ja sisäistää uutta on parhaimmillaan turvallisuuden tilassa.

Sietoikkunassa ollessamme hengityksemme ja sykkeemme ovat tasaisia. Olemme yhteydessä kehotuntemuksiimme. Meidän äänemme, ilmeemme ja kehomme ovat rentoja. Ilmennämme turvallisuutta myös ympäristöömme. 

Sietoikkuna on jokaiselle erilainen. Se miten hyvin pysymme tässä turvallisuuden tilassa on yksilöllistä. Vaikuttavia asioita ovat mm. elämänkokemukset, erityisesti varhaiset vaille jäämisen tai kaltoinkohtelun kokemukset voivat tehdä hermostostamme ns. ”liipaisin herkän” ja olemme tällöin alttiimpia yli- tai alivirittymiselle. Muita vaikuttavia tekijöitä ovat myös synnynnäinen herkkyysaste ja elämäntilanteiden erilaiset kourmitustekijät.

Taikaa vai turvaa?
Taikaa vai turvaa?

Jatkan pitkästä aikaa blogin päivittämistä lempiaiheellani: turvallisuuden merkitys hoitotyössä. 

Riittävän turvallisen hoitotilanteen luomalla voi saada ”ihmeitä” aikaan. Ihmeeltä ja jopa jollain tapaa selittämättömältä se voikin hoidettavan kokemuksena tuntua, kun erilaisia tunteita alkaa hieronnan aikana nousta esiin. Sellaisia, jotka ovat joutuneet pitkään jatkuneen stressin vuoksi sivuuttaa, jotta jaksaa ”pysyä kasassa” pakollisten asioiden hoitamista varten.

Anna palautetta!
Anna palautetta!

Oletko ollut hoitopöydälläni ja pitänyt saamastasi hoidosta? Jotta minun on mahdollista saada tarjoamani palvelut mahdollisimman monen mahdollisen asiakkaan tietoisuuteen on asiakaspalautteilla iso merkitys. Niiden avulla pystyn myös kehittämään palveluitani....

Selkään sattuu! – Huono työasentoergonomia; mikä ratkaisuksi?
Selkään sattuu! – Huono työasentoergonomia; mikä ratkaisuksi?

Suomessa n. 11% liikkuu suositusten mukaisesti. Meidän kulttuurimme painottaa tehokkuutta ja kiire usein hallitsee työaikaa kuin vapaa-aikaakin. Emme nuku riittävästi, jolloin kehomme on jatkuvassa stressitilassa eikä pääse palautumaan ja elintavat muutoinkin ovat vähintään epäsäännölliset. Ehkä jo tästä voimme päätellä millaisella pohjalla yleinen hyvinvointimme kiikkuu. Ja jos tälläiset asiat luovat pohjan kaikelle toiminnalle emme voi olettaa ratkaisevamme niistä syntyneitä ongelmia laittamalla rikkinäisen perustan päälle välineitä.

Piditkö saamastasi palvelusta?

Jotta mahdollisimman moni löytäisi hoitopöydälleni, arvostaisin suuresti jos käyttäisit hetken aikaasi kirjoittaaksesi pienen palautteen saamastasi palvelusta Googleen.

Soita

040 5959 782

Email

carita@hierojacarita.fi

Nurmijärvi:

Keskustie 5, 01900 Nurmijärvi

Tavoitettavissa:

Ma - Pe Klo. 9.00 - 19.00
Viikonloppuisin vain sopimuksen mukaan.

Asiakastyytyväisyys: