Miten saavuttaa kestävä muutos?

Kirjoittanut Carita Kanteleinen
5 · 12 · 22

Tiedän, että minun pitäisi liikkua enemmän. Tiedän, että minun pitäisi venytellä enemmän. Tiedän, että minun pitäisi nukkua enemmän. Tiedän, että minun pitäisi syödä paremmin. Tiedän, että minun pitäisi stressata vähemmän. Tiedän, että minun pitäisi…

…mutta.

Niinpä, kukapa ei tietäisi. Kaikki meistä tietää, mitä pitäisi tapahtua, jotta olisi mahdollista olla terveempi ja voida paremmin. Kuinka monta tästä ”minun pitäisi” -bingosta sinä sait? 

Yhteiskuntamme toimintaympäristö on rakentunut sellaiseksi, että jo yksistään perusvelvoitteiden hoitamiseen menee valtavasti energiaa ja jatkuva ärsyketulva pitää meitä valppaina, joka sekin on kuluttavaa. Vaikka tiedämme paljon asioita, niin se ei yksistään saa meitä työpäivän päätteksi liikkeelle. Ajatuksissamme lenkkeilyn aloittaminen on tavoite, mutta lähtökohtaisesti se tuntuu liian suurelta haasteelta. Kun on väsynyt ja epämukava olo muutoinkin, niin miksi haastaisin itseäni vielä enemmän epämukavuusalueelleni?

Meitä pommitetaan jatkuvasti ulkoapäin mielikuvilla siitä, mitä ”oikeanlainen tai tehoava” liikkuminen on. Oma näkemykseni on, että jatkuvan itseltä vaatimisen sijaan voisimme lähestyä tätä asiaa ilon lisäämisen kautta. Se vaatii pientä ajattelun optimointia.

Häpeä

Ajattelu ”minun pitäisi” lähtökohdasta pitää sisällään häpeän. Häpeän siitä, että ”Tiedän mitä pitäisi tapahtua, mutta en pysty.”. Häpeäntunne pitää sisällään ajatuksen, että olen vähemmän pystyvä kuin nuo muut ja vääränlainen. Se pitää sisällään ydinuskomuksen, että meidän pitäisi pärjätä yksin. Häpeä on usein ulkoapäin annettu ja opittu tunne, jonka voimakkuuteen ja määrään vaikuttavat elämänkokemukset. Häpeän kanssa eläminen syö valtavasti energiaa. Liiallinen häpeä muodostuu toiminnan esteeksi ja saa meidät lamaantumaan. Tästä heränneiden ajatusten tueksi, suosittelen lukemaan Sietoikkuna -kirjoitukseni.

Mitäpä jos kysyisimmekin itseltämme, mitä minä tarvitsen, jotta pääsisin lähemmäksi tavoitettani? 

Mitä minä tarvitsen, jotta liikkeelle lähtö olisi mahdollinen? Mitä minä tarvitsen, jotta voisin nukkua levollisemmin? Mitä minä tarvitsen, jotta voisin syödä säännöllisemmin? Mitä minä tarvitsen, jotta en olisi niin ahdistunut?

Huomaatko mitä tapahtuu?

Aika usein vastaus on vastaanotollani ollut liikkumiseen liittyvissä pohdinnoissa tämän suuntainen: tarvitsisin jonkun joka lähtisi kanssani kävelemään.

Unohda tavoite, rakenna rutiineja

Toinen tärkeä asia on tavoitteiden pilkkominen riittävän pieniksi paloiksi. Jos tavoite on liikkumisen lisääminen, niin riippuen lähtötilanteesta asiaa voisi ajatella näin: mikä on pienin mahdollinen teko, jotta pääsisin lähemmäksi tätä tavoitetta? Voisiko se olla esimerkiksi viiden minuutin kävelylenkki kumppanin tai ystävän kanssa ulkona? Voisiko se olla postilaatikkolle juoksu? Voisiko se olla multakasan kärrääminen kottikärryllä sille suunniteltuun paikkaan?

Kaikki nämä asiat ovat liikkumista. Ja kun kysyt vielä itseltäsi, mitä tarvitset jotta sen toteuttaminen olisi helpompaa ja mielekkäämpää avautuu mahdollisuus kokea iloa. Pienistä iloista syntyy kestäviä rutiineja, ja hyvät rutiinit vievät sinua lähemmäksi lähtökohtaisesti ajateltua tavoitetta paremmasta olosta, jaksamisesta ja terveydestä. Unohda mielikuvat ”oikeanlaisesta” liikkumisesta ja löydä sinulle sopiva tapa ja tyyli.

Jos haluat lukea tai kuunnella lisää kestävän muutoksen ja rutiinien rakentamisesta, suosittelen vahvasti seuraavaa opusta: James Clear, Pura rutiinit atomeiksi (Alkuperäisteos: Atomic Habits — An Easy & Proven Way to Build Good Habits & Break Bad Ones).

Työkalu muutoksen tueksi

Alta löytyvästä linkistä pääset lataamaan itsellesi kysymyskaavakkeen, jonka avulla voit tutkia asiaa. Voit pitää tätä työkalua kasvusi tukena, vastata kysymyksiin mielessäsi tai täyttää aika ajoin seurataksesi kasvuprosessiasi. Jos kysymyksiin vastaaminen tuntuu yksin liian haasteelliselta, ajatuksiin ei tahdo saada tolkkua tai niistä herää vaikeita tunteita, voi olla hyvä käydä niitä läpi yhdessä ammattilaisen kanssa. Me kaikki tarvitsemme aika ajoin toisen ihmisen tarjoamaa turvallista peiliä, jonka kautta voimme peilata elämämme haasteita. Voit myös täyttää lomakkeen ja tuoda sen mukanasi vastaanotolleni, jolloin voimme yhdessä pysähtyä tutkimaan sen suomia mahdollisuuksia.

 

Ohessa vielä pieni motivaatiobuusti.
Liike auttaa tutkitusti välittömästi.

Lähteet:

Liikkumisen vaikutukset, UKK-instituutti. [Verkkosivu]. [Viitattu 12.5.2022]. Saatavana: https://ukkinstituutti.fi/liikkuminen/liikkumisen-vaikutukset/

James Clear, Atomic Habits — An Easy & Proven Way to Build Good Habits & Break Bad Ones, 2018  kirja saatavana mm: https://jamesclear.com/atomic-habits

Carita Kanteleinen

Palvelen manuaaliterapeuttisin keinoin mm. erilaisissa tuki- ja liikuntaelin pulmissa. Omaan kokemusta eliittitason urheilijoiden kanssa työskentelystä. Minulla asiantuntemusta emotionaalisen traumatisoitumisen ilmiöistä ja erityistä kykyä kohdata ihmisiä joilla on vaikeita elämänkokemuksia, pitkittynyt kuormitustila ja/tai kroonistunut kiputila.

Aiheeseen liittyviä julkaisuja

Päänsärky

Päänsärky

Jotta on mahdollista saavuttaa mahdollisimman hyvä vaste eli kivun lieventyminen, kipukohtausten väheneneminen tai kivun loppuminen on syytä selvittää minkälaisesta päänsärkytyypistä on kyse. Tietämällä mahdollisimman tarkasti minkälaisesta päänsärkytyypistä on kyse, voimme valita kyseisen päänsärkytyypin hoitoon parhaan lähestymistavan. Hyvin usein päänsäryn taustalla on asioita, jotka tulevat selkeästi esiin vastaanotolla haastattelun ja tutkimusten yhteydessä. Joskus oireita ja tilannetta pitää kartoittaa pidemmän aikaa. Hyvin harvoin päänsärkyjen taustalla on vakavaa sairautta, vaikka iltapäivälehtien lööpit haluavatkin pitää meitä varpaillaan. Päänsärkyyn pystytään useimmissa tapauksissa vaikuttamaan suotuisasti manuaaliterapeuttisella hoidolla ja ohjauksella. Jos sinua kuitenkin huolestuttaa jatkuvat päänsäryt tai päänsärky haittaa toimintaasi arjessa, eikä särky hellitä ajan myötä, on hyvä hakeutua ammattilaisen vastaanotolle.

lue lisää
Hyvinvointia talviuinnista

Hyvinvointia talviuinnista

Kylmää vettä on käytetty hoitomuotona moniin vaivoihin kautta aikain. Nykyään kylmäaltistuksella tiedetään olevan monenlaisia terveyttä edistäviä vaikutuksia, joita on pystytty todentamaan tutkimuksen keinoin. Talviuintiin liittyy kuitenkin myös riskejä, joita ei ole syytä unohtaa. Siksi turvallisin ja uuden harrastuksen mielekkyyttä ajatellen talviuintiin on perusteltua tutustua ohjattuna tai vähintään toisen ihmisen kanssa.

lue lisää

Palvelut

Klassinen hieronta
Urheiluhieronta
Raskausajan hieronta
Postpartum -hieronta
Purentalihashieronta (alkaen 13.5.)
Kuntoutusharjoitteiden ohjaus
Turvallinen kohtaaminen
Terapeuttinen kosketus

Käyntiosoite:

Ihantolantie 2, 01900 Nurmijärvi
Klikkaa reitti!

Yhteystiedot:

040 5959 782
carita@hierojacarita.fi