Miten klassinen hieronta eroaa urheiluhieronnasta?

Kirjoittanut Carita Kanteleinen
5 · 28 · 22

Käytännössä kaikki lääketieteellinen länsimainen hieronta perustuu klassiseen hierontaan. Myös urheiluhieronta. Klassinen hieronta perustuu tietynlaisiin hierontaotteisiin, joita yhdistellään asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaan. Urheiluhieronnassa korostuu anatomian, erilaisten urheilulajien fyysisten vaikutusten ja harjoituskausien tuntemus, joiden perusteella hieroja voi päätellä tarvittavia manuaaliterapeuttisia toimia. Klassisten hierontaotteiden lisäksi urheiluhieronnassa usein käytetään erilaisia liikelaajuutta parantavia ja kipua helpottavia harjoitteita, venytyksiä ja liikkuvuutta parantavia manuaaliterapeuttisia tekniikoita. Hierontaan kuuluu myös olennaisesti kuntoutusharjoitusten suunnittelu ja ohjaus, sekä tarvittaessa ohjaaminen jatkotutkimuksiin tai -hoitoon.

Klinikallani yhdistelen kaikkea osaamistani tarpeen mukaan.

Hieronnan vaikutukset

Käytännössä kaikessa hieronnassa tai manuaaliterapiassa on kyse oireen hoidosta ja vaikutusmekanismit ovat samat. Näyttöä on siitä, että hieronta vaikuttaa kipua lievittävästi, parantaa liikelaajuuksia ja alentaa stressiä. Huomion arvoista on, että pitkäaikaiseen stressiin saatu helpotus vaikuttaa parantavasti mm. meidän immuunijärjestelmän toimintaan. Vaikutukset ovat kuitenkin väliaikaisia ja esimerkiksi kivun tai pitkittyneen stressin juurisyitä tulee hoitaa muilla keinoin, kuten liike- ja voimaharjoittelulla, tietoisuusharjoitteilla ja elämäntapaohjauksella.

Yleisesti ajatellaan, että hieronnalla voidaan vaikuttaa mm. fyysiseen palautumiseen urheilusuorituksen jälkeen. Tästä ei ole juurikaan näyttöä. Hieronnalla on mahdollista kuitenkin vaikuttaa harjoituksen jälkeiseen kipuun (DOMS) ja hoidolla voi olla psykologisia vaikutuksia, jotka auttavat urheilijaa suhtautumaan kipuun. Hieronnalla tai manuaaliterapialla ei voi myöskään muokata esimerkiksi faskioita tai lihasta, ryhtiä tai korjata kehon luonnollista asentoa, laittaa paikalleen nikamia tai poistaa kehosta kuona-aineita.

Turvallinen kohtaaminen, läsnäolo, kosketus ja hoiva ovat tehokkaita hyvinvointia lisääviä tekijöitä. Niiden ansiosta kehon toiminta voi päästä tasapainoiseen tilaan, joka itsessään lievittää kipukokemusta ja voimauttaa ihmistä toimimaan tavalla, joka ehkäisee jatkossa erilaisia kiputiloja ja edesauttaa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Manuaaliterapeuttisella suuntauksella ei tästä ajatuksesta käsin ole kovinkaan paljon merkitystä hoitovasteen kannalta. Jos hoidettava kokee tilanteen riittävän turvalliseksi ja tulleensa kohdatuksi, kuulluksi ja kosketetuksi hänen rajojaan kunnioittavalla tavalla, on vaste yleensä hyvä.

Pohdintaa

Vaikka siis emme voi korjata kehoa kuin ”automekaanikko epäkuntoista ajoneuvoa”, voimme toiminnallamme vaikuttaa alati muovautuvaan ”käyttöliittymäämme”, jonka ansiosta meidän on mahdollista voida paremmin. Tämä tapahtuu tietoisessa ja tiedostamattomassa yhteistyössä asiakkaan ja hoitajan välillä. Myös hoitajan ”käyttöliittymä” on hieman erilainen jokaisen asiakaskohtaamisen jälkeen. Se tekee työstä mielenkiintoista, merkityksellistä ja motivoi ylläpitämään omaa tasapainon tilaa. Minun roolini yhteistyössä on toimia peilinä kehollisen turvallisuuden tilasta, jotta sinä voit nähdä ja kokea, miltä se tuntuu. Vain turvallisuuden tilasta käsin voimme oppia uusia asioita, tapoja ja toimintamalleja, joiden avulla meidän on mahdollista voida paremmin alati muuttuvassa maailmassa, ihmissuhteissa ja kehossa.

(Edit 14.6.2022: ”Urheiluhierontaan kuuluu myös olennaisesti kuntoutusharjoitusten suunnittelu ja ohjaus, sekä tarvittaessa ohjaaminen jatkotutkimuksiin tai -hoitoon.” muokattu muotoon: ”Hierontaan kuuluu myös olennaisesti kuntoutusharjoitusten suunnittelu ja ohjaus, sekä tarvittaessa ohjaaminen jatkotutkimuksiin tai -hoitoon.”)

Lähteet:

 

Peake, Jonathan (2019), Recovery after exercise: what is the current state of play? Current Opinion in Physiology : https://eprints.qut.edu.au/128369/1/
Recovery%20after%20exercise%20what%
20is%20the%20current%20state%20of%20play.pdf

Joel E BialoskyJason M BeneciukMark D BishopRogelio A CoronadoCharles W PenzaCorey B SimonSteven Z George (2017), Unraveling the Mechanisms of Manual Therapy: Modeling an Approach:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29034802/

Ruedi SteuriMartin SattelmayerSimone ElsigChloé KollyAmir TalJan TaeymansRoger Hilfiker (2017), Effectiveness of conservative interventions including exercise, manual therapy and medical management in adults with shoulder impingement: a systematic review and meta-analysis of RCTs:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28630217/

Weerapong P, Hume PA, Kolt GS. The mechanisms of massage and effects on performance, muscle recovery and injury prevention. Sports Med. 2005;35(3):235-56. doi: 10.2165/00007256-200535030-00004. PMID: 15730338.:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15730338/

Bessel Van Der Kolk, Jäljet kehossa – Trauman parantaminen aivojen, mielen ja kehon avulla, Viisas Elämä, 2017, 5. painos, sivut: 254 – 256, 489-490.  Kirja saatavana: https://viisaselama.fi/kirjat/jaljet-kehossa/ (Alkuteos: The Body Keeps the Score)

Pat Odgen, Janina Fisher (2015) Suom. Paula Holländer (2016), Sensomotorinen psykoterapia -Keinoja trauman ja kiintymyssuhdevaurioiden hoitoon (kirja)

Carita Kanteleinen

Palvelen manuaaliterapeuttisin keinoin mm. erilaisissa tuki- ja liikuntaelin pulmissa. Omaan kokemusta eliittitason urheilijoiden kanssa työskentelystä. Minulla asiantuntemusta emotionaalisen traumatisoitumisen ilmiöistä ja erityistä kykyä kohdata ihmisiä joilla on vaikeita elämänkokemuksia, pitkittynyt kuormitustila ja/tai kroonistunut kiputila.

Aiheeseen liittyviä julkaisuja

Raskaushieronta ja synnytyksen jälkeinen hieronta

Raskaushieronta ja synnytyksen jälkeinen hieronta

Raskaushieronta ja synnytyksen jälkeinen hieronta ovat hyviä ja turvallisia keinoja tukea äidin hyvinvointia raskauden kaikissa vaiheissa ja sen jälkeen. Hieronnalla voidaan lievittää lihas- ja liitoskipuja, rentouttaa kehoa, parantaa liikelaajuuksia ja lievittää stressin oireita. Hieronta lisää oksitosiinin määrää kehossa, joka on erityisesti synnytykseen valmistautuvalle äidille ja sitä kautta kehittyvälle lapselle hyväksi.

lue lisää
Fitnessurheilun lajianalyysi ja hierojan rooli

Fitnessurheilun lajianalyysi ja hierojan rooli

Tässä kirjoituksessani painotan mahdollisimman turvallisesti ja terveellisesti toteutettua naisten fitnessurheilua tutkitun tiedon valossa sekä kliinistä kokemustani hierojana. Lyhyesti fitnessurheilusta voidaan todeta, että se on todellista huippu-urheilua, ja jotta sitä voidaan harrastaa mahdollisimman terveellisesti sekä turvallisesti, on harjoittelun oltava hyvin ja yksilöllisesti ohjelmoitua. Kehittymiseen pitää suhtautua maltillisesti ja pitkäjänteisesti. Tavoitteellinen fitnessurheilu vaatii vahvaa sitoutumista sekä panostamista ammattitaitoiseen valmennukseen ja hyvinvoinnin seurantaan.

lue lisää
Päänsärky

Päänsärky

Jotta on mahdollista saavuttaa mahdollisimman hyvä vaste eli kivun lieventyminen, kipukohtausten väheneneminen tai kivun loppuminen on syytä selvittää minkälaisesta päänsärkytyypistä on kyse. Tietämällä mahdollisimman tarkasti minkälaisesta päänsärkytyypistä on kyse, voimme valita kyseisen päänsärkytyypin hoitoon parhaan lähestymistavan. Hyvin usein päänsäryn taustalla on asioita, jotka tulevat selkeästi esiin vastaanotolla haastattelun ja tutkimusten yhteydessä. Joskus oireita ja tilannetta pitää kartoittaa pidemmän aikaa. Hyvin harvoin päänsärkyjen taustalla on vakavaa sairautta, vaikka iltapäivälehtien lööpit haluavatkin pitää meitä varpaillaan. Päänsärkyyn pystytään useimmissa tapauksissa vaikuttamaan suotuisasti manuaaliterapeuttisella hoidolla ja ohjauksella. Jos sinua kuitenkin huolestuttaa jatkuvat päänsäryt tai päänsärky haittaa toimintaasi arjessa, eikä särky hellitä ajan myötä, on hyvä hakeutua ammattilaisen vastaanotolle.

lue lisää

Palvelut

Klassinen hieronta
Urheiluhieronta
Raskausajan hieronta
Postpartum -hieronta
Purentalihashieronta (alkaen 13.5.)
Kuntoutusharjoitteiden ohjaus
Turvallinen kohtaaminen
Terapeuttinen kosketus

Käyntiosoite:

Ihantolantie 2, 01900 Nurmijärvi
Klikkaa reitti!

Yhteystiedot:

040 5959 782
carita@hierojacarita.fi