Hyvinvointia talviuinnista

Kirjoittanut Carita Kanteleinen
1 · 07 · 23

Kylmää vettä on käytetty hoitomuotona moniin vaivoihin kautta aikain. Nykyään kylmäaltistuksella tiedetään olevan monenlaisia terveyttä edistäviä vaikutuksia, joita on pystytty todentamaan tutkimuksen keinoin. Talviuintiin liittyy kuitenkin myös riskejä, joita ei ole syytä unohtaa. Siksi turvallisin ja uuden harrastuksen mielekkyyttä ajatellen talviuintiin on perusteltua tutustua ohjattuna tai vähintään toisen ihmisen kanssa.

 

Kylmävesi auttaa moneen

Näyttöä kylmävesialtistuksen hyödyistä on mm. erilaisten kiputilojen ja stressitilojen hoidossa. Kylmävesialtistusta käytetään mm. vaikeiden ja kroonistuneiden kipupotilaiden hoidossa. Siitä voi saada helpotusta ahdistus ja masennusoireisiin, se voi alentaa verenpainetta, parantaa insuliini tasapainoa ja hormoonitoimintaa, se voi tehostaa immuunipuolustusjärjestelmää, siitä voi olla apua painonhallinnassa ja se voi hidastaa elimistön ikääntymisprosesseja.

Säännöllinen talviuinti tai kylmävesi altistus lisää ruskeaa rasvaa, jonka tiedetään olevan yhteydessä metaboliseen terveyteen. Aktiivisesti toimivalla ruskealla rasvalla tiedetään olevan yhteys mm. kehon sokeritasapainoon. Säännöllinen Kylmäaltistus on yksi tehokkaimmista keinoista aktivoida ruskean rasvan toimintaa.

Näissä mahdollisissa terveyshyödyissä on kuitenkin syytä huomioida se että ne näyttäisivät syntyvän toistuvan ja säännöllisen kylmäaltistuksen myötä ja erityisesti normaalipainoisilla perusterveillä naisilla. Vaikka terveyshyödyistä tarvitaan vielä kosolti lisätutkimusta, on kiistatonta että niitä on. Siksi talviuinti harrastus on erityisen hyvä harrastus kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukena sukupuolesta riippumatta.

 

Talviuinti ei ole täysin riskitöntä

Avantouinti saunan yhteydessä on meille suomalaisille osa kansankulttuuria. Siksi meillä on varmasti monia muita kulttuureja pienempi kynnys pulahtaa talvella kylmään veteen tai pyöriä hangessa saunan päälle. Avantouintia ei meillä Suomessa monestikaan liitetä extreme urheiluun ajatuksena. Kehon näkökulmasta se kuitenkin on extreme urheilua.

Kylmään veteen pulahtaminen aiheuttaa kylmäshokin ja se on elimistölle iso stressitila. Kylmäshokki voi henkilöstä ja kokemuksesta riippuen ilmetä jo +15C vedessä. Harjoittelun myötä kylmäshokin kynnys ja sen aiheuttamat fysiologiset stressireaktiot alenevat ja lieventyvät.

Ihmisten joilla on elämäntapa- / perussairauksia tulisi erityisen varovaisesti tutustua talviuintiin. Kylmäshokin ja pitkän kylmäaltistuksen tiedetään nostavan sydänkohtausriskiä, varsinkin niillä joilla on perussairauksia, kuten sydän ja verisuonitauteja, kohonnut verenpaine, diabetes ym. Pitkä kylmäaltistus voi myös aiheuttaa hypotermian tai verenkiertohäiriöitä.

Kehon lämpötilan lasku ei lopu kylmävesialtistuksen päättymiseen. Kehon lämpötila jatkaa laskuaan jopa kymmeniä minuutteja altistuksen jälkeen riippuen siitä kuinka pitkään alltistusta on kestänyt. Siksi on tärkeää, että erityisesti kylmävesiuintiin tutustuvat ja harrastusta aloittelevat uimarit lämmittelisivät kiireettömästi esimerkiksi saunassa uintien välillä. Näin kylmähorkka ei pääse yllättämään kotimatkalla.

Jos sinulla on perussairauksia tai olet muutoin epävarma, sopiiko talviuinti sinulle konsultoi ennen talviuintiin tutustumista lääkäriäsi.

 

Säännöllisyys terveyshyötyjen yhdistävä tekijä

Kylmävesialtistuksen säännöllisyys on tärkeää, jotta pitkäaikaisia terveyshyötyjä syntyy. Silti, silloin tällöin tehty avantouinti antaa myös rentoutuneen olon ja lyhytaikaisia hyötyjä. Vähittäinen ja varovainen harrastuksen aloittaminen alentaa sen mahdollisia riskejä. Tämän kirjoituksen lopussa löydät viiteluettelon, josta löytyy lisää lukemista mm. kylmävesiuinnin hyödyistä.

Haluatko tutustua talviuintiin ohjatusti?

Jos sinua kiinnostaisi tutustua talviuintiin, mutta siihen tutustuminen yksin tuntuu liian jännittävältä voit varata minulta ohjauksen, jolloin tulen kanssasi uimaan. Ohjauksen hinta on 65€ (sisältää saunamaksun). Ohjauksen voi myös maksaa hyvinvointieduilla. Ohjattu talviuinti tapahtuu Järvenpäässä, Vanhankylänniemen kartanon rantasaunalla (Stålhanentie 4, 04400 Järvenpää), Lauantaina klo. 12 -14 välillä tai Sunnuntaina klo. 12 – 15 välillä. Jos haluat kysyä lisää tai varata ohjauksen soita 040 5959 782 tai lähetä minulle sähköpostia.

Lue myös oma kokemukseni kylmävesiuinnin hyödyistä: täältä.

Editoitu: 13.12.2023: Lisätty tietoa talviuintiohjauksesta.

Lähteet:

Lukusuositus: Knechtle B, Waśkiewicz Z, Sousa CV, Hill L, Nikolaidis PT. Cold Water Swimming-Benefits and Risks: A Narrative Review. Int J Environ Res Public Health. 2020;17(23):8984. Published 2020 Dec 2. doi:10.3390/ijerph17238984

Kirsi A. Virtanen ja Pirjo Nuutila: Ihmisen ruskea rasvakudos: Lääketieteellinen aikakausikirja Duodecim2015;131(22):2075-82

Checinska-Maciejewska Z, Miller-Kasprzak E, Checinska A, et al. Gender-related effect of cold water swimming on the seasonal changes in lipid profile, ApoB/ApoA-I ratio, and homocysteine concentration in cold water swimmers. J Physiol Pharmacol. 2017;68(6):887-896.

Z. CHECINSKA-MACIEJEWSKA1, L. NIEPOLSKI1, A. CHECINSKA1, E. KOREK1, B. KOLODZIEJCZAK2, Z. KOPCZYNSKI3, H. KRAUSS3, E. PRUSZYNSKA-OSZMALEK4, P. KOLODZIEJSKI4, M. GIBAS-DORNA5: REGULAR COLD WATER SWIMMING DURING WINTER TIME AFFECTS RESTING HEMATOLOGICAL PARAMETERS AND SERUM ERYTHROPOIETIN: JOURNAL OF PHYSIOLOGY AND PHARMACOLOGY 2019, 70, 5, 747-756 www.jpp.krakow.pl | DOI: 10.26402/jpp.2019.5.10

 

Carita Kanteleinen

Palvelen manuaaliterapeuttisin keinoin mm. erilaisissa tuki- ja liikuntaelin pulmissa. Omaan kokemusta eliittitason urheilijoiden kanssa työskentelystä. Minulla asiantuntemusta emotionaalisen traumatisoitumisen ilmiöistä ja erityistä kykyä kohdata ihmisiä joilla on vaikeita elämänkokemuksia, pitkittynyt kuormitustila ja/tai kroonistunut kiputila.

Aiheeseen liittyviä julkaisuja

Päänsärky

Päänsärky

Jotta on mahdollista saavuttaa mahdollisimman hyvä vaste eli kivun lieventyminen, kipukohtausten väheneneminen tai kivun loppuminen on syytä selvittää minkälaisesta päänsärkytyypistä on kyse. Tietämällä mahdollisimman tarkasti minkälaisesta päänsärkytyypistä on kyse, voimme valita kyseisen päänsärkytyypin hoitoon parhaan lähestymistavan. Hyvin usein päänsäryn taustalla on asioita, jotka tulevat selkeästi esiin vastaanotolla haastattelun ja tutkimusten yhteydessä. Joskus oireita ja tilannetta pitää kartoittaa pidemmän aikaa. Hyvin harvoin päänsärkyjen taustalla on vakavaa sairautta, vaikka iltapäivälehtien lööpit haluavatkin pitää meitä varpaillaan. Päänsärkyyn pystytään useimmissa tapauksissa vaikuttamaan suotuisasti manuaaliterapeuttisella hoidolla ja ohjauksella. Jos sinua kuitenkin huolestuttaa jatkuvat päänsäryt tai päänsärky haittaa toimintaasi arjessa, eikä särky hellitä ajan myötä, on hyvä hakeutua ammattilaisen vastaanotolle.

lue lisää
Miten saavuttaa kestävä muutos?

Miten saavuttaa kestävä muutos?

Tiedän, että minun pitäisi liikkua enemmän. Tiedän, että minun pitäisi venytellä enemmän. Tiedän, että minun pitäisi nukkua enemmän. Tiedän, että minun pitäisi syödä paremmin. Tiedän, että minun pitäisi stressata vähemmän. Tiedän, että minun pitäisi…

…mutta.

Niinpä, kukapa ei tietäisi. Kaikki meistä tietää, mitä pitäisi tapahtua, jotta olisi mahdollista olla terveempi ja voida paremmin. Kuinka monta tästä ”minun pitäisi” -bingosta sinä sait? 

Mitäpä jos kysyisimmekin itseltämme, mitä minä tarvitsen, jotta pääsisin lähemmäksi tavoitettani? 

lue lisää

Palvelut

Klassinen hieronta
Urheiluhieronta
Raskausajan hieronta
Postpartum -hieronta
Purentalihashieronta (alkaen 13.5.)
Kuntoutusharjoitteiden ohjaus
Turvallinen kohtaaminen
Terapeuttinen kosketus

Käyntiosoite:

Ihantolantie 2, 01900 Nurmijärvi
Klikkaa reitti!

Yhteystiedot:

040 5959 782
carita@hierojacarita.fi