Hieronnan vaikutukset ovat hermostollisia ja hoitovasteeseen vaikuttaa moni tekijä; asiakkaan kokemukset ja mieltymykset, terveydentila, terapeutin kokemukset ja mieltymykset, hoitotilanteessa syntyvä vuorovaikutus, terapeutin ammattitaito jne. Hieronta voi lievittää kipua, laskea stressitasoja, verenpainetta ja parantaa liikelaajuuksia. Siitä voi saada helpotusta ahdistukseen ja rentoutumisen myötä ja hieronnalla voi olla unenlaatua parantavia vaikutuksia.
Klassinen hieronta
Kaikki länsimainen hieronta perustuu käytännössä klassiseen hierontaan. Jokainen on yksilö myös tarpeineen, joten hieronnan painetta säädetään ja otteita vaihdetaan tarpeen mukaan. Myös käytettävä aika määrittää kuinka laajaa aluetta on mahdollista käsitellä ja kuinka rentouttava lopputulos on.
Urheiluhieronta
Urheiluhieronta on klassista hierontaa, mutta aktiiviurheilijoita hoitaessa hyvä anatomian tuntemus korostuu. Urheiluhierojilla on usein myös käsitys mm. lajikohtaisista harjoituskausista, jolla voi olla merkitystä hoidon suunnittelussa. Erilaiset mobilisoivat otteet, harjoitteet ovat usein hyödyksi. Hieronnalla voidaan mm. vaikuttaa harjoituksen jälkeiseen lihaskipuun. Hieronnalla on mahdollista saada lisättyä nivelten ja liikeratojen laajuutta. Myös urheilijat hyötyvät hieronnan neurofysiologisista vasteista, kuten kehollisesta ja mielellisestä rentoutumisesta. Monet urheilijat ovat kokeneet hieronnan vaikuttaneen suotuisasti urheilusuorituksiin.
Terapeuttinen kosketus
On paljon tutkimusta kosketuksen ”parantavasta” vaikutuksesta. Ihmisen hyvinvointi on paljolti sosiaalista luonteeltaan. Moniin kipuihin ja kolotuksiin kehossa saattaa löytä selitys mm. pitkään jatkuneesta stressistä, vaikeista tai traumaattisista elämänkokemuksista, yksinäisyydestä tms. Tällöin läsnäolevasta ja tietoisesta kosketuksesta voi olla apua. Tälläinen hoito on kevyttä, hidasta ja kehossa nouseviin tuntemuksiin on mahdollista kiinnittää erityistä huomiota. Rentoutuminen ja turvallinen hetkessä oleminen ovat hoidon tavoitteita.
Hieronnan vaikutukset tutkitun tiedon valossa
Tämän hetkisen tiedon mukaan voidaan olla melko varmoja siitä että hieronnalla voidaan,
- lievittää erilaisia kiputiloja
- parantaa nivelten liikelaajuuksia
- lievittää stressiä
- rentouttaa lihasjännitystä
Hieronnalla tai muulla manuaaliterapeuttisella hoidolla ei voida,
- vaikuttaa suoraan fyysiseen palautumiseen urheilusuorituksesta
- muuttaa tai ”korjata” kehon luontaista asentoa
- muokata faskioita tai lihaksen rakennetta
- avata nikamia
- poistaa kehosta kuona-aineita
Läsnäolevaa ja yksilöllistä hoitamista
Näkemykseni mukaan hierontahoito alkaa jo ennen asiakkaan asettumista hoitopöydälle ja päättyy vasta sitten kun asiakas on astunut klinikan tai hoitotilan ovesta ulos. Alkuhaastattelussa määritellään tarvetta ja tavoitteita hoidolle. Minun tehtäväni hoitajana ja terapeuttina on ylläpitää dialogia ja turvallista kohtaamista koko hoitotilanteen ajan. Alkuhaastattelun jälkeen dialogi tapahtuu enimmäkseen kosketuksen välityksellä, eli hierontana. Hieronnan aikana nousevista kehollisista tuntemuksista voidaan tarvittaessa keskustella ja kosketuksen voimakkuutta säädellä kehon viestejä kunnioittaen. Oli sitten kyse urheiluhieronnasta tai rentoutushoidosta ovat vaikuttimet samat. Hoitotilanteesta tulisi jäädä rauhallinen ja voimaantunut olo. Klinikallani yhdistelen kaikkea osaamistani tarpeen mukaan.
Pyrin kunnioittavaan kohtaamiseen ja tietoiseen läsnäoloon. Haluan että asiakkaalleni kokemus kohtaamisesta ei ole yksin asiakkaan ja ammatinharjoittajan välinen tapahtuma, vaan dialogi joka rakentuu ihmiseltä ihmiselle. En pyri tarjoamaan kokemusta jonkinlaisen valmiin sapluunan kautta vaan haluan jättää tilaa oivaltamiselle ja muutokselle. Haluan ruokkia asiakkaani sisäistä viisautta oivaltaa itse, ja näin tukea jokaisesta löytyviä voimavaroja ylläpitää omaa hyvinvointia. Klinikallani yhdistelen kaikkea osaamistani tarpeen mukaan.