Silloin kun hakeuduin opiskelemaan Suomen urheiluhierojaopistoon minulle oli jo selvää minkälaiset asiat määrittelevät minua hierojana tai manuaaliterapeuttina; läsnäoleva kosketus ja terapeuttinen lähestymistapa hierontaan. Nämä ajatukset ovat vahvistuneet opintojeni edetessä.
Luin eilen mielenkiintoisen kirjan nimeltään Kunnioittavan kosketuksen käsikirja. Lyhyesti tiivistettynä kirjassa käsitellään ammatillista hoitokohtaamista sote- aloilla ja kosketusta osana asiakas- / hoitokohtaamisia. Vaikka kirjassa ei varsinaisesti käsitelty asiaa hierojan ammatin lähtökohdista on kirjan asiasisältö hyvinkin sovellettavissa myös hierojan työssä. Mielestäni se parhaimmillaan laajentaa hieronnan mahdollisuuksia. Tulen varmasti useasti siteeraamaan kyseistä opusta tulevissa blogiteksteissäni ja suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille hoitotyötä tekeville. Tämä kirja edelleen vahvisti niitä ajatuksia joita minulla on ollut ihmisten kohtaamisesta jo pitkään.
Näkemykseni mukaan hierontahoito alkaa jo ennen asiakkaan asettumista hoitopöydälle ja päättyy vasta sitten kun asiakas on astunut klinikan tai hoitotilan ovesta ulos. Alkuhaastattelussa määritellään tarvetta ja tavoitteita hoidolle. Minun tehtäväni hoitajana/terapeuttina on ylläpitää dialogia ja turvallista kohtaamista koko hoitotilanteen ajan. Alkuhaastattelun jälkeen dialogi tapahtuu enimmäkseen kosketuksen välityksellä, eli hierontana. Hieronnan aikana nousevista kehollisista tuntemuksista voidaan tarvittaessa keskustella ja kosketuksen voimakkuutta säädellä kehon viestejä kunnioittaen. Oli sitten kyse urheiluhieronnasta tai rentoutushoidosta ovat vaikuttimet samat. Hoitotilanteesta tulisi jäädä rauhallinen ja/tai voimaantunut olo.
Pyrin kunnioittavaan kohtaamiseen ja tietoiseen läsnäoloon. Haluan että asiakkaalleni kokemus kohtaamisesta ei ole yksin asiakkaan ja ammatinharjoittajan välinen tapahtuma, vaan dialogi joka rakentuu ihmiseltä ihmiselle. En pyri tarjoamaan kokemusta jonkinlaisen valmiin sapluunan kautta vaan haluan jättää tilaa oivaltamiselle ja muutokselle. Haluan ruokkia asiakkaani sisäistä viisautta oivaltaa itse, ja näin tukea jokaisesta löytyviä voimavaroja ylläpitää omaa hyvinvointia.
Minun identiteettini manuaaliterapeuttina pohjautuu turvalliselle vuorovaikutukselle. Pyrin luomaan läsnäolollani ja kosketuksellani sellaisen turvallisen tilan joka mahdollistaa asiakkaalle hetkeen pysähtymisen ja voimaantumisen.
Viitteet:
Tuula Styrman ja Marika Torniainen, Kunnioittavan kosketuksen käsikirja – Ammatillinen hoitokohtaaminen sosiaali- ja terveysalalla, PS-kustannus, 2018 Kirja saatavana: https://www.ps-kustannus.fi/Tuula-Styrman/Kunnioittavan-kosketuksen-käsikirja.html