Minusta hierojana ja hoidon tavoitteesta

Kirjoittanut Carita Kanteleinen
9 · 05 · 20

Silloin kun hakeuduin opiskelemaan Suomen urheiluhierojaopistoon minulle oli jo selvää minkälaiset asiat määrittelevät minua hierojana tai manuaaliterapeuttina; läsnäoleva kosketus ja terapeuttinen lähestymistapa hierontaan. Nämä ajatukset ovat vahvistuneet opintojeni edetessä.

Luin eilen mielenkiintoisen kirjan nimeltään Kunnioittavan kosketuksen käsikirja. Lyhyesti tiivistettynä kirjassa käsitellään ammatillista hoitokohtaamista sote- aloilla ja kosketusta osana asiakas- / hoitokohtaamisia. Vaikka kirjassa ei varsinaisesti käsitelty asiaa hierojan ammatin lähtökohdista on kirjan asiasisältö hyvinkin sovellettavissa myös hierojan työssä. Mielestäni se parhaimmillaan laajentaa hieronnan mahdollisuuksia. Tulen varmasti useasti siteeraamaan kyseistä opusta tulevissa blogiteksteissäni ja suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille hoitotyötä tekeville. Tämä kirja edelleen vahvisti niitä ajatuksia joita minulla on ollut ihmisten kohtaamisesta jo pitkään.

Näkemykseni mukaan hierontahoito alkaa jo ennen asiakkaan asettumista hoitopöydälle ja päättyy vasta sitten kun asiakas on astunut klinikan tai hoitotilan ovesta ulos. Alkuhaastattelussa määritellään tarvetta ja tavoitteita hoidolle. Minun tehväni hoitajana/terapeuttina on ylläpitää dialogia ja turvallista kohtaamista koko hoitotilanteen ajan. Alkuhaastattelun jälkeen dialogi tapahtuu enimmäkseen kosketuksen välityksellä, eli hierontana. Hieronnan aikana nousevista kehollisista tuntemuksista voidaan tarvittaessa keskustella ja kosketuksen voimakkuutta säädellä kehon viestejä kunnioittaen. Oli sitten kyse urheiluhieronnasta tai rentoutushoidosta ovat vaikuttimet samat. Hoitotilanteesta tulisi jäädä rauhallinen ja/tai voimaantunut olo.

Pyrin kunnioittavaan kohtaamiseen ja tietoiseen läsnäoloon. Haluan että asiakkaalleni kokemus kohtaamisesta ei ole yksin asiakkaan ja ammatinharjoittajan välinen tapahtuma, vaan dialogi joka rakentuu ihmiseltä ihmiselle. En pyri tarjoamaan kokemusta jonkinlaisen valmiin sapluunan kautta vaan haluan jättää tilaa oivaltamiselle ja muutokselle. Haluan ruokkia asiakkaani sisäistä viisautta oivaltaa itse, ja näin tukea jokaisesta löytyviä voimavaroja ylläpitää omaa hyvinvointia.

Minun identiteettini manuaaliterapeuttina pohjautuu turvalliselle vuorovaikutukselle. Pyrin luomaan läsnäolollani ja kosketuksellani sellaisen turvallisen tilan joka mahdollistaa asiakkaalle hetkeen pysähtymisen ja voimaantumisen.

 

 

Viitteet:

Tuula Styrman ja Marika Torniainen, Kunnioittavan kosketuksen käsikirja – Ammatillinen hoitokohtaaminen sosiaali- ja terveysalalla, PS-kustannus, 2018  Kirja saatavana: https://www.ps-kustannus.fi/Tuula-Styrman/Kunnioittavan-kosketuksen-käsikirja.html

Artikkelin kuva:

© Risto Vähämäki
https://www.instagram.com/risto_jv/

Carita Kanteleinen

Olen koulutettu hieroja & urheiluhieroja Carita Kanteleinen. Palvelen manuaaliterapeuttisin keinoin mm. erilaisissa tuki- ja liikuntaelin pulmissa. Omaan kokemusta myös eliittitason urheilijoiden kanssa työskentelystä. Minulla on erityistä kykyä kohdata ihmisiä joilla on vaikeita elämänkokemuksia ja asiantuntemusta emotionaalisen traumatisoitumisen ilmiöistä. Toimin ajoittain myös kokemusasiantuntijana, sekä asiantuntijana näiden aihepiirien parissa. Jos sinulla herää kysymyksiä ota rohkeasti yhteyttä.

Aiheeseen liittyviä julkaisuja

Hieronnan vaikutukset

Hieronnan vaikutukset

Hieronta voi lievittää kipua, laskea stressitasoja, verenpainetta ja parantaa liikelaajuuksia. Siitä voi saada helpotusta ahdistukseen ja rentoutumisen myötä ja hieronnalla voi olla unenlaatua parantavia vaikutuksia.

Miten klassinen hieronta eroaa urheiluhieronnasta?

Miten klassinen hieronta eroaa urheiluhieronnasta?

Käytännössä kaikki lääketieteellinen länsimainen hieronta perustuu klassiseen hierontaan. Myös urheiluhieronta. Klassinen hieronta perustuu tietynlaisiin hierontaotteisiin, joita yhdistellään asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaan. Urheiluhieronnassa korostuu anatomian- ja erilaisten urheilulajien fyysisten vaikutusten- ja harjoituskausien tuntemus, joiden perusteella hieroja voi päätellä tarvittavia manuaaliterapeuttisia toimia. Klassisten hierontaotteiden lisäksi urheiluhieronnassa usein käytetään erilaisia liikelaajuutta parantavia ja kipua helpottavia harjoitteita, venytyksiä ja liikkuvuutta parantavia manuaaliterapeuttisia tekniikoita. Hierontaan kuuluu myös olennaisesti kuntoutusharjoitusten suunnittelu ja ohjaus, sekä tarvittaessa ohjaaminen jatkotutkimuksiin tai hoitoon toiselle ammattilaiselle.
Klinikallani yhdistelen kaikkea osaamistani tarpeen mukaan.