Minusta hierojana ja hoidon tavoitteesta

Silloin kun hakeuduin opiskelemaan Suomen urheiluhierojaopistoon minulle oli jo selvää minkälaiset asiat määrittelevät minua hierojana tai manuaaliterapeuttina; läsnäoleva kosketus ja terapeuttinen lähestymistapa hierontaan. Nämä ajatukset ovat vahvistuneet opintojeni edetessä.

Luin eilen mielenkiintoisen kirjan nimeltään Kunnioittavan kosketuksen käsikirja. Lyhyesti tiivistettynä kirjassa käsitellään ammatillista hoitokohtaamista sote- aloilla ja kosketusta osana asiakas- / hoitokohtaamisia. Vaikka kirjassa ei varsinaisesti käsitelty asiaa hierojan ammatin lähtökohdista on kirjan asiasisältö hyvinkin sovellettavissa myös hierojan työssä. Mielestäni se parhaimmillaan laajentaa hieronnan mahdollisuuksia. Tulen varmasti useasti siteeraamaan kyseistä opusta tulevissa blogiteksteissäni ja suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille hoitotyötä tekeville. Tämä kirja edelleen vahvisti niitä ajatuksia joita minulla on ollut ihmisten kohtaamisesta jo pitkään.

Näkemykseni mukaan hierontahoito alkaa jo ennen asiakkaan asettumista hoitopöydälle ja päättyy vasta sitten kun asiakas on astunut klinikan tai hoitotilan ovesta ulos. Alkuhaastattelussa määritellään tarvetta ja tavoitteita hoidolle. Minun tehväni hoitajana/terapeuttina on ylläpitää dialogia ja turvallista kohtaamista koko hoitotilanteen ajan. Alkuhaastattelun jälkeen dialogi tapahtuu enimmäkseen kosketuksen välityksellä, eli hierontana. Hieronnan aikana nousevista kehollisista tuntemuksista voidaan tarvittaessa keskustella ja kosketuksen voimakkuutta säädellä kehon viestejä kunnioittaen. Oli sitten kyse urheiluhieronnasta tai rentoutushoidosta ovat vaikuttimet samat. Hoitotilanteesta tulisi jäädä rauhallinen ja/tai voimaantunut olo.

Pyrin kunnioittavaan kohtaamiseen ja tietoiseen läsnäoloon. Haluan että asiakkaalleni kokemus kohtaamisesta ei ole yksin asiakkaan ja ammatinharjoittajan välinen tapahtuma, vaan dialogi joka rakentuu ihmiseltä ihmiselle. En pyri tarjoamaan kokemusta jonkinlaisen valmiin sapluunan kautta vaan haluan jättää tilaa oivaltamiselle ja muutokselle. Haluan ruokkia asiakkaani sisäistä viisautta oivaltaa itse, ja näin tukea jokaisesta löytyviä voimavaroja ylläpitää omaa hyvinvointia.

Minun identiteettini manuaaliterapeuttina pohjautuu turvalliselle vuorovaikutukselle. Pyrin luomaan läsnäolollani ja kosketuksellani sellaisen turvallisen tilan joka mahdollistaa asiakkaalle hetkeen pysähtymisen ja voimaantumisen.

 

 

Viitteet:

Tuula Styrman ja Marika Torniainen, Kunnioittavan kosketuksen käsikirja – Ammatillinen hoitokohtaaminen sosiaali- ja terveysalalla, PS-kustannus, 2018  Kirja saatavana: https://www.ps-kustannus.fi/Tuula-Styrman/Kunnioittavan-kosketuksen-käsikirja.html

Artikkelin kuva:

© Risto Vähämäki
https://www.instagram.com/risto_jv/

Carita Kanteleinen

Opiskelen Suomen urheiluhierojaopistossa, josta valmistun 2021 koulutetuksi hierojaksi ja urheiluhierojaksi. Tavoitteenani on mm. hyvä anatomian tuntemus ja ammattitaito jonka avulla voin palvella monipuolisesti eri asiakasryhmiä. Minulla on erityistä kykyä kohdata ihmisiä joilla on vaikeita elämänkokemuksia ja asiantuntemusta emotionaalisen traumatisoitumisen ilmiöistä. Toimin ajoittain myös kokemusasiantuntijana, sekä asiantuntijana näiden aihepiirien parissa. Jos sinulla herää kysymyksiä ota rohkeasti yhteyttä.

Aiheeseen liittyviä julkaisuja

Suunta on oikea

Suunta on oikea

Mielestäni manuaaliterapeuttinen hoitokokemus on parhaimmillaan dialoginen tapahtuma, joka voimauttaa hoidettavaa ja hoitajaa.

Tänään sain ensimmäisen kokemuksen sellaisesta hoitotilanteesta, jonka vuoksi lähdin alalle. Sen mahdollisti se, että loin puitteet hoitotilanteen ympärille itse. Sain vahvistuksen niille ajatuksille joita olen pitkään mielessäni pyöritellyt.

Kosketuksen fysiologia osa 1 -Pintatunto ja syvätunto

Kosketuksen fysiologia osa 1 -Pintatunto ja syvätunto

Kosketus on yksi aisteistamme, kuten ovat näkö-, kuulo-, haju- ja makuaistitkin. Harvoin tulemme kuitenkaan ajatelleeksi miltä maailmamme näyttäisi jos meiltä yhtäkkiä häviäisi kosketusaisti. Selviämme ilman näkö-, kuulo-, haju- ja makuaisteja, mutta jos meiltä...

Polyvagaalinen teoria – Turvallisuuden merkitys pähkinänkuoressa

Polyvagaalinen teoria – Turvallisuuden merkitys pähkinänkuoressa

Se miten hierojina kohtaamme asiakkaan ja kuinka pystymme ylläpitämään turvallisuuden tunnetta / -tilaa, kosketuksen ja läsnäolomme kautta on avainasemassa onnistuneessa hoitoprosessissa. Hieronnasta syntyvää psykofyysistä vastetta ei siis kannata aliarvioida. Mielestäni tästä Polyvagaalisesta näkökulmasta käsin mm. hierojan ammatilla on mahdollisuus kehittyä tulevaisuudessa yhdeksi tärkeäksi osaksi moniammatillista yhteistyötä, jota hoitoalalla enenevissä määrin tarvitaan kokonaisvaltaista hyvinvointia tavoittelevien tulosten aikaansaamiseksi.

Kommentit

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *