Minusta hierojana ja hoidon tavoitteesta

Kirjoittanut Carita Kanteleinen
9 · 05 · 20

Silloin kun hakeuduin opiskelemaan Suomen urheiluhierojaopistoon minulle oli jo selvää minkälaiset asiat määrittelevät minua hierojana tai manuaaliterapeuttina; läsnäoleva kosketus ja terapeuttinen lähestymistapa hierontaan. Nämä ajatukset ovat vahvistuneet opintojeni edetessä.

Luin eilen mielenkiintoisen kirjan nimeltään Kunnioittavan kosketuksen käsikirja. Lyhyesti tiivistettynä kirjassa käsitellään ammatillista hoitokohtaamista sote- aloilla ja kosketusta osana asiakas- / hoitokohtaamisia. Vaikka kirjassa ei varsinaisesti käsitelty asiaa hierojan ammatin lähtökohdista on kirjan asiasisältö hyvinkin sovellettavissa myös hierojan työssä. Mielestäni se parhaimmillaan laajentaa hieronnan mahdollisuuksia. Tulen varmasti useasti siteeraamaan kyseistä opusta tulevissa blogiteksteissäni ja suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille hoitotyötä tekeville. Tämä kirja edelleen vahvisti niitä ajatuksia joita minulla on ollut ihmisten kohtaamisesta jo pitkään.

Näkemykseni mukaan hierontahoito alkaa jo ennen asiakkaan asettumista hoitopöydälle ja päättyy vasta sitten kun asiakas on astunut klinikan tai hoitotilan ovesta ulos. Alkuhaastattelussa määritellään tarvetta ja tavoitteita hoidolle. Minun tehväni hoitajana/terapeuttina on ylläpitää dialogia ja turvallista kohtaamista koko hoitotilanteen ajan. Alkuhaastattelun jälkeen dialogi tapahtuu enimmäkseen kosketuksen välityksellä, eli hierontana. Hieronnan aikana nousevista kehollisista tuntemuksista voidaan tarvittaessa keskustella ja kosketuksen voimakkuutta säädellä kehon viestejä kunnioittaen. Oli sitten kyse urheiluhieronnasta tai rentoutushoidosta ovat vaikuttimet samat. Hoitotilanteesta tulisi jäädä rauhallinen ja/tai voimaantunut olo.

Pyrin kunnioittavaan kohtaamiseen ja tietoiseen läsnäoloon. Haluan että asiakkaalleni kokemus kohtaamisesta ei ole yksin asiakkaan ja ammatinharjoittajan välinen tapahtuma, vaan dialogi joka rakentuu ihmiseltä ihmiselle. En pyri tarjoamaan kokemusta jonkinlaisen valmiin sapluunan kautta vaan haluan jättää tilaa oivaltamiselle ja muutokselle. Haluan ruokkia asiakkaani sisäistä viisautta oivaltaa itse, ja näin tukea jokaisesta löytyviä voimavaroja ylläpitää omaa hyvinvointia.

Minun identiteettini manuaaliterapeuttina pohjautuu turvalliselle vuorovaikutukselle. Pyrin luomaan läsnäolollani ja kosketuksellani sellaisen turvallisen tilan joka mahdollistaa asiakkaalle hetkeen pysähtymisen ja voimaantumisen.

 

 

Viitteet:

Tuula Styrman ja Marika Torniainen, Kunnioittavan kosketuksen käsikirja – Ammatillinen hoitokohtaaminen sosiaali- ja terveysalalla, PS-kustannus, 2018  Kirja saatavana: https://www.ps-kustannus.fi/Tuula-Styrman/Kunnioittavan-kosketuksen-käsikirja.html

Artikkelin kuva:

© Risto Vähämäki
https://www.instagram.com/risto_jv/

Carita Kanteleinen

Palvelen manuaaliterapeuttisin keinoin mm. erilaisissa tuki- ja liikuntaelin pulmissa. Omaan kokemusta eliittitason urheilijoiden kanssa työskentelystä. Minulla asiantuntemusta emotionaalisen traumatisoitumisen ilmiöistä ja erityistä kykyä kohdata ihmisiä joilla on vaikeita elämänkokemuksia, pitkittynyt kuormitustila ja/tai kroonistunut kiputila.

Aiheeseen liittyviä julkaisuja

Raskaushieronta ja synnytyksen jälkeinen hieronta

Raskaushieronta ja synnytyksen jälkeinen hieronta

Raskaushieronta ja synnytyksen jälkeinen hieronta ovat hyviä ja turvallisia keinoja tukea äidin hyvinvointia raskauden kaikissa vaiheissa ja sen jälkeen. Hieronnalla voidaan lievittää lihas- ja liitoskipuja, rentouttaa kehoa, parantaa liikelaajuuksia ja lievittää stressin oireita. Hieronta lisää oksitosiinin määrää kehossa, joka on erityisesti synnytykseen valmistautuvalle äidille ja sitä kautta kehittyvälle lapselle hyväksi.

lue lisää
Päänsärky

Päänsärky

Jotta on mahdollista saavuttaa mahdollisimman hyvä vaste eli kivun lieventyminen, kipukohtausten väheneneminen tai kivun loppuminen on syytä selvittää minkälaisesta päänsärkytyypistä on kyse. Tietämällä mahdollisimman tarkasti minkälaisesta päänsärkytyypistä on kyse, voimme valita kyseisen päänsärkytyypin hoitoon parhaan lähestymistavan. Hyvin usein päänsäryn taustalla on asioita, jotka tulevat selkeästi esiin vastaanotolla haastattelun ja tutkimusten yhteydessä. Joskus oireita ja tilannetta pitää kartoittaa pidemmän aikaa. Hyvin harvoin päänsärkyjen taustalla on vakavaa sairautta, vaikka iltapäivälehtien lööpit haluavatkin pitää meitä varpaillaan. Päänsärkyyn pystytään useimmissa tapauksissa vaikuttamaan suotuisasti manuaaliterapeuttisella hoidolla ja ohjauksella. Jos sinua kuitenkin huolestuttaa jatkuvat päänsäryt tai päänsärky haittaa toimintaasi arjessa, eikä särky hellitä ajan myötä, on hyvä hakeutua ammattilaisen vastaanotolle.

lue lisää
Hieronnan vaikutukset

Hieronnan vaikutukset

Hieronta voi lievittää kipua, laskea stressitasoja, verenpainetta ja parantaa liikelaajuuksia. Siitä voi saada helpotusta ahdistukseen ja rentoutumisen myötä ja hieronnalla voi olla unenlaatua parantavia vaikutuksia.

lue lisää

Palvelut

Klassinen hieronta
Urheiluhieronta
Raskausajan hieronta
Postpartum -hieronta
Purentalihashieronta (alkaen 13.5.)
Kuntoutusharjoitteiden ohjaus
Turvallinen kohtaaminen
Terapeuttinen kosketus

Käyntiosoite:

Ihantolantie 2, 01900 Nurmijärvi
Klikkaa reitti!

Yhteystiedot:

040 5959 782
carita@hierojacarita.fi