Päänsärky

Kirjoittanut Carita Kanteleinen
4 · 21 · 23

Yksi yleinen hierontaan hakeutumisen syy on jo jonkin aikaa jatkunut päänsärky. Moni on saattanut käydä vaivan kanssa lääkärissä, josta neuvona on ollut hakeutua hierojalle. Ohessa lyhyesti yleistietoa päänsäryistä.

 

Päänsärkytyypit luokitellaan kolmeen kategoriaan

Primäärit päänsäryt, jotka eivät johdu sairaudesta tai traumasta. Tämän kategorian päänsäryt ovat kaikkein yleisimpiä ja niihin lukeutuu: migreeni, jännityspäänsärky, sarjoittaiset päänsäryt ja muut primäärit päänsäryt.

Sekundaariset päänsäryt johtuvat jostakin sairaudesta, taudista, fyysisestä ongelmasta tai vammasta. Niskaperäinen päänsärky lukeutuu tähän kategoriaan.

Neuropatiat, kasvojenalueen kivut ja muut päänsäryt, johtuvat usein aivohermojen erilaisista ongelmista. Neuropatia on lääketieteellinen yleiskäsite, jolla tarkoitetaan ääreishermostonvauriota.

 

Miksi on tärkeää selvittää minkälaisestä päänsärystä on kyse

Jotta on mahdollista saavuttaa mahdollisimman hyvä vaste eli kivun lieventyminen, kipukohtausten väheneneminen tai kivun loppuminen on syytä selvittää minkälaisesta päänsärkytyypistä on kyse. Tietämällä mahdollisimman tarkasti minkälaisesta päänsärkytyypistä on kyse, voimme valita kyseisen päänsärkytyypin hoitoon parhaan lähestymistavan. Hyvin usein päänsäryn taustalla on asioita, jotka tulevat selkeästi esiin vastaanotolla haastattelun ja tutkimusten yhteydessä. Joskus oireita ja tilannetta pitää kartoittaa pidemmän aikaa. Hyvin harvoin päänsärkyjen taustalla on vakavaa sairautta, vaikka iltapäivälehtien lööpit haluavatkin pitää meitä varpaillaan. Päänsärkyyn pystytään useimmissa tapauksissa vaikuttamaan suotuisasti manuaaliterapeuttisella hoidolla ja ohjauksella. Jos sinua kuitenkin huolestuttaa jatkuvat päänsäryt tai päänsärky haittaa toimintaasi arjessa, eikä särky hellitä ajan myötä, on hyvä hakeutua ammattilaisen vastaanotolle.

Lähde:

https://ichd-3.org/

May A. Hints on Diagnosing and Treating Headache. Dtsch Arztebl Int. 2018;115(17):299-308.
doi:10.3238/arztebl.2018.0299

Carita Kanteleinen

Palvelen manuaaliterapeuttisin ja terapeuttisen harjoittelun keinoin mm. erilaisissa tuki- ja liikuntaelin pulmissa, purentaelimistön kipu-ja toimintahäiriöissä sekä raskaana olevia ja synnyttäneitä äitejä. Omaan kokemusta myös eliittitason urheilijoiden kanssa työskentelystä. Minulla on asiantuntemusta emotionaalisen traumatisoitumisen ilmiöistä ja erityistä kykyä kohdata ihmisiä, joilla on vaikeita elämänkokemuksia, pitkittynyt kuormitustila ja/tai kroonistunut kiputila.

Aiheeseen liittyviä julkaisuja

Terapeuttinen harjoittelu

Terapeuttinen harjoittelu

Terapeuttisella harjoittelulla tarkoitetaan aktiivisten ja toiminnallisten menetelmien käyttöä potilaan toimintakyvyn ja toimintarajoitteiden kaikilla osa-alueilla vaikuttamalla asiakkaan fyysisiin ominaisuuksiin ja kipuun sekä aktivoimalla hänen tietoista suhdettaan kuntoutumiseen (Käypähoito). Eli yksinkertaistettuna: yksilöllisesti suunniteltua ja ohjattua kuntouttavaa liike- ja voimaharjoittelua, jonka tavoitteena on kasvattaa kuntoutettavan toiminnallista kapasiteettia ja vähentää mahdollisia oireita, kuten kipua ja/tai liikerajoitetta. Terapeuttinen harjoittelu saattaa olla sinulle entuudestaan tuttua, mikäli olet käynyt esim. fysioterapeutin vastaanotolla.

lue lisää
TMD purentalihashieronta

TMD purentalihashieronta

Purentalihashierontaa suositellaan erilaisiin purentalihaselimistön toimintahäiriöihin, joiden taustalla on usein kuormitustekijöihin liittyvää ongelmaa. TMD-oireilu on hyvin yleistä ja konservatiivinen hoito, kuten manuaaliterapia ja terapeuttinen harjoittelu tuottaa yleensä hyviä tuloksia oireiden hoidossa.

lue lisää
Raskaushieronta ja synnytyksen jälkeinen hieronta

Raskaushieronta ja synnytyksen jälkeinen hieronta

Raskaushieronta ja synnytyksen jälkeinen hieronta ovat hyviä ja turvallisia keinoja tukea äidin hyvinvointia raskauden kaikissa vaiheissa ja sen jälkeen. Hieronnalla voidaan lievittää lihas- ja liitoskipuja, rentouttaa kehoa, parantaa liikelaajuuksia ja lievittää stressin oireita. Hieronta lisää oksitosiinin määrää kehossa, joka on erityisesti synnytykseen valmistautuvalle äidille ja sitä kautta kehittyvälle lapselle hyväksi.

lue lisää

Palvelut

Klassinen hieronta
Urheiluhieronta
TMD Purentalihashieronta
Raskausajan hieronta
Postpartum -hieronta
Kuntoutusharjoitteiden ohjaus
Turvallinen kohtaaminen

Käyntiosoite:

Ihantolantie 2, 01900 Nurmijärvi
Klikkaa reitti!

Yhteystiedot:

040 5959 782
carita@hierojacarita.fi

#ihantalo 🤍