Taikaa vai turvaa?

Jatkan pitkästä aikaa blogin päivittämistä lempiaiheellani: turvallisuuden merkitys hoitotyössä. 

Riittävän turvallisen hoitotilanteen luomalla voi saada ”ihmeitä” aikaan. Ihmeeltä ja jopa jollain tapaa selittämättömältä se voikin hoidettavan kokemuksena tuntua, kun erilaisia tunteita alkaa hieronnan aikana nousta esiin. Sellaisia, jotka ovat joutuneet pitkään jatkuneen stressin vuoksi sivuuttaa, jotta jaksaa ”pysyä kasassa” pakollisten asioiden hoitamista varten.

Hyvin tyypillinen tilanne voi olla, kun asiakas tulee kipeiden hartijoiden ja selän vuoksi vastaanotollen, ja pohdimme alkukartoituksen aikana erilaisia vaihtoehtoja kivun syille, kuten stressiä, asiakkaalla ei välttämättä tule mitään erityistä stressin aihetta mieleen.

Vielä tässä vaiheessa olen asiakkaalleni vieras ihminen ja henkilökohtaiset kysymyksetkin saattavat vähän ärsyttää tai tuntua epäoleellisilta. 

Hieronnan aikana keho ja mieli alkavat rauhoittua. Usein mainitsemani kosketuksellinen dialogisuus pääsee vauhtiin, kun ”luen” hieronnan aikana asiakkaani kehollisia reaktioita/viestejä ja vastaan niihin säätämällä otettani ja hengitystäni. Viestitän kosketukseni kautta, että minä kuulen ja näen sinut – haluan, että sinun on hyvä olla: olen täällä sinua varten.

Olen turvassa

Nyt asiakkaan on riittävän turvallista laskeutua luomieni olosuhteiden kannateltavaksi. Hermosto laskee vireystasoaan turvallisuuden tilaan. Hengitys rauhoittuu, maha saattaa alkaa kurnia, verenpaine laskee, alkaa väsyttää.

Yhtäkkiä mieleen alkaakin tulla kaikenlaisia asioita, joista onkin jo pidempään ollut huolta ja stressiä. Muistuu mieleen, että olo on päivän aikana niin ahdistunut, että hartiat ovat tämän tästä korvissa. 

Monesti on käynyt niin, että käsitellesäni asiakkaan niskaa, kallonpohjaa ja kaulaa, saattaa esiin nousta odottamattomasti ”kuin tyhjästä” yllättäviä ja vaikeitakin tunteita.  Tämä voi olla asiakkaalle hämmentävää. Se on kuitenkin turvan lahja. 

Siinä on jotain hyvin voimallista, että annamme niin herkän osan itseämme (kuten pään ja niskan alue on) vieraalle ihmiselle kannateltavaksi. Tämä yhdistettynä turvalliseen hoitotilanteeseen, voi käsillä olla todella voimallinen kokemus. Turva avaa tilan käsitellä jumiin jääneitä tunteita. Hoitajan tehtävä on tässä tilanteessa toimia niiden todistajana, ja antaa niille lupa olla olemassa tässä hetkessä.

Olen tässä kanssasi

Ei ole myöskään väärin hoitajana liikuttua, sillä kokemus on voimallinen, niin hoidettavalle kuin hoitajallekin. Aidosti turvallinen tilanne antaa tilaa yhteiselle kokemukselle ja siinä on hoidon parantava ydin!

Ihmiselle, joka on pitkään ollut kehollisessa turvattomuuden tilassa (eli stressitilassa) tämä vapautuminen voi tuntua jopa selittämättömältä, taianomaiselta – ja se on ihan ok. On mahtavaa, että voi tarjota niin voimaannuttavan kokemuksen. Taikaa tässä ei kuitenkaan käytetä. Tämä on mitä mainioin asia, sillä se tarkoittaa sitä, että tälläisen turvallisuuteen perustuvan tilanteen voi opetella luomaan. 

Turva on taito, ei taika.

Carita Kanteleinen

Olen koulutettu hieroja & urheiluhieroja Carita Kanteleinen. Palvelen manuaaliterapeuttisin keinoin mm. erilaisissa tuki- ja liikuntaelin pulmissa. Omaan kokemusta myös eliittitason urheilijoiden kanssa työskentelystä. Minulla on erityistä kykyä kohdata ihmisiä joilla on vaikeita elämänkokemuksia ja asiantuntemusta emotionaalisen traumatisoitumisen ilmiöistä. Toimin ajoittain myös kokemusasiantuntijana, sekä asiantuntijana näiden aihepiirien parissa. Jos sinulla herää kysymyksiä ota rohkeasti yhteyttä.

Aiheeseen liittyviä julkaisuja

Päänsärky

Päänsärky

Jotta on mahdollista saavuttaa mahdollisimman hyvä vaste eli kivun lieventyminen, kipukohtausten väheneneminen tai kivun loppuminen on syytä selvittää minkälaisesta päänsärkytyypistä on kyse. Tietämällä mahdollisimman tarkasti minkälaisesta päänsärkytyypistä on kyse, voimme valita kyseisen päänsärkytyypin hoitoon parhaan lähestymistavan. Hyvin usein päänsäryn taustalla on asioita, jotka tulevat selkeästi esiin vastaanotolla haastattelun ja tutkimusten yhteydessä. Joskus oireita ja tilannetta pitää kartoittaa pidemmän aikaa. Hyvin harvoin päänsärkyjen taustalla on vakavaa sairautta, vaikka iltapäivälehtien lööpit haluavatkin pitää meitä varpaillaan. Päänsärkyyn pystytään useimmissa tapauksissa vaikuttamaan suotuisasti manuaaliterapeuttisella hoidolla ja ohjauksella. Jos sinua kuitenkin huolestuttaa jatkuvat päänsäryt tai päänsärky haittaa toimintaasi arjessa, eikä särky hellitä ajan myötä, on hyvä hakeutua ammattilaisen vastaanotolle.

Hieronnan vaikutukset

Hieronnan vaikutukset

Hieronta voi lievittää kipua, laskea stressitasoja, verenpainetta ja parantaa liikelaajuuksia. Siitä voi saada helpotusta ahdistukseen ja rentoutumisen myötä ja hieronnalla voi olla unenlaatua parantavia vaikutuksia.

Salli minun lähettää sinulle ilmoituksia Sallin :) Ei kiitos!