Taikaa vai turvaa?

Jatkan pitkästä aikaa blogin päivittämistä lempiaiheellani: turvallisuuden merkitys hoitotyössä. 

Riittävän turvallisen hoitotilanteen luomalla voi saada ”ihmeitä” aikaan. Ihmeeltä ja jopa jollain tapaa selittämättömältä se voikin hoidettavan kokemuksena tuntua, kun erilaisia tunteita alkaa hieronnan aikana nousta esiin. Sellaisia, jotka ovat joutuneet pitkään jatkuneen stressin vuoksi sivuuttaa, jotta jaksaa ”pysyä kasassa” pakollisten asioiden hoitamista varten.

Hyvin tyypillinen tilanne voi olla, kun asiakas tulee kipeiden hartijoiden ja selän vuoksi vastaanotollen, ja pohdimme alkukartoituksen aikana erilaisia vaihtoehtoja kivun syille, kuten stressiä, asiakkaalla ei välttämättä tule mitään erityistä stressin aihetta mieleen.

Vielä tässä vaiheessa olen asiakkaalleni vieras ihminen ja henkilökohtaiset kysymyksetkin saattavat vähän ärsyttää tai tuntua epäoleellisilta. 

Hieronnan aikana keho ja mieli alkavat rauhoittua. Usein mainitsemani kosketuksellinen dialogisuus pääsee vauhtiin, kun ”luen” hieronnan aikana asiakkaani kehollisia reaktioita/viestejä ja vastaan niihin säätämällä otettani ja hengitystäni. Viestitän kosketukseni kautta, että minä kuulen ja näen sinut – haluan, että sinun on hyvä olla: olen täällä sinua varten.

Olen turvassa

Nyt asiakkaan on riittävän turvallista laskeutua luomieni olosuhteiden kannateltavaksi. Hermosto laskee vireystasoaan turvallisuuden tilaan. Hengitys rauhoittuu, maha saattaa alkaa kurnia, verenpaine laskee, alkaa väsyttää.

Yhtäkkiä mieleen alkaakin tulla kaikenlaisia asioita, joista onkin jo pidempään ollut huolta ja stressiä. Muistuu mieleen, että olo on päivän aikana niin ahdistunut, että hartiat ovat tämän tästä korvissa. 

Monesti on käynyt niin, että käsitellesäni asiakkaan niskaa, kallonpohjaa ja kaulaa, saattaa esiin nousta odottamattomasti ”kuin tyhjästä” yllättäviä ja vaikeitakin tunteita.  Tämä voi olla asiakkaalle hämmentävää. Se on kuitenkin turvan lahja. 

Siinä on jotain hyvin voimallista, että annamme niin herkän osan itseämme (kuten pään ja niskan alue on) vieraalle ihmiselle kannateltavaksi. Tämä yhdistettynä turvalliseen hoitotilanteeseen, voi käsillä olla todella voimallinen kokemus. Turva avaa tilan käsitellä jumiin jääneitä tunteita. Hoitajan tehtävä on tässä tilanteessa toimia niiden todistajana, ja antaa niille lupa olla olemassa tässä hetkessä.

Olen tässä kanssasi

Ei ole myöskään väärin hoitajana liikuttua, sillä kokemus on voimallinen, niin hoidettavalle kuin hoitajallekin. Aidosti turvallinen tilanne antaa tilaa yhteiselle kokemukselle ja siinä on hoidon parantava ydin!

Ihmiselle, joka on pitkään ollut kehollisessa turvattomuuden tilassa (eli stressitilassa) tämä vapautuminen voi tuntua jopa selittämättömältä, taianomaiselta – ja se on ihan ok. On mahtavaa, että voi tarjota niin voimaannuttavan kokemuksen. Taikaa tässä ei kuitenkaan käytetä. Tämä on mitä mainioin asia, sillä se tarkoittaa sitä, että tälläisen turvallisuuteen perustuvan tilanteen voi opetella luomaan. 

Turva on taito, ei taika.

Carita Kanteleinen

Olen koulutettu hieroja & urheiluhieroja Carita Kanteleinen. Valmistuin Suomen Urheiluhierojaopistosta kesäkuussa 2021. Palvelen manuaaliterapeuttisin keinoin mm. erilaisissa tuki- ja liikuntaelin pulmissa. Omaan kokemusta myös eliittitason urheilijoiden kanssa työskentelystä. Minulla on erityistä kykyä kohdata ihmisiä joilla on vaikeita elämänkokemuksia ja asiantuntemusta emotionaalisen traumatisoitumisen ilmiöistä. Toimin ajoittain myös kokemusasiantuntijana, sekä asiantuntijana näiden aihepiirien parissa. Jos sinulla herää kysymyksiä ota rohkeasti yhteyttä.

Aiheeseen liittyviä julkaisuja

Anna palautetta!

Anna palautetta!

Oletko ollut hoitopöydälläni ja pitänyt saamastasi hoidosta? Jotta minun on mahdollista saada tarjoamani palvelut mahdollisimman monen mahdollisen asiakkaan tietoisuuteen on asiakaspalautteilla iso merkitys. Niiden avulla pystyn myös kehittämään palveluitani....

Suunta on oikea

Suunta on oikea

Mielestäni manuaaliterapeuttinen hoitokokemus on parhaimmillaan dialoginen tapahtuma, joka voimauttaa hoidettavaa ja hoitajaa.

Tänään sain ensimmäisen kokemuksen sellaisesta hoitotilanteesta, jonka vuoksi lähdin alalle. Sen mahdollisti se, että loin puitteet hoitotilanteen ympärille itse. Sain vahvistuksen niille ajatuksille joita olen pitkään mielessäni pyöritellyt.

Kommentit

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *