Taikaa vai turvaa?

Jatkan pitkästä aikaa blogin päivittämistä lempiaiheellani: turvallisuuden merkitys hoitotyössä. 

Riittävän turvallisen hoitotilanteen luomalla voi saada ”ihmeitä” aikaan. Ihmeeltä ja jopa jollain tapaa selittämättömältä se voikin hoidettavan kokemuksena tuntua, kun erilaisia tunteita alkaa hieronnan aikana nousta esiin. Sellaisia, jotka ovat joutuneet pitkään jatkuneen stressin vuoksi sivuuttaa, jotta jaksaa ”pysyä kasassa” pakollisten asioiden hoitamista varten.

Hyvin tyypillinen tilanne voi olla, kun asiakas tulee kipeiden hartijoiden ja selän vuoksi vastaanotollen, ja pohdimme alkukartoituksen aikana erilaisia vaihtoehtoja kivun syille, kuten stressiä, asiakkaalla ei välttämättä tule mitään erityistä stressin aihetta mieleen.

Vielä tässä vaiheessa olen asiakkaalleni vieras ihminen ja henkilökohtaiset kysymyksetkin saattavat vähän ärsyttää tai tuntua epäoleellisilta. 

Hieronnan aikana keho ja mieli alkavat rauhoittua. Usein mainitsemani kosketuksellinen dialogisuus pääsee vauhtiin, kun ”luen” hieronnan aikana asiakkaani kehollisia reaktioita/viestejä ja vastaan niihin säätämällä otettani ja hengitystäni. Viestitän kosketukseni kautta, että minä kuulen ja näen sinut – haluan, että sinun on hyvä olla: olen täällä sinua varten.

Olen turvassa

Nyt asiakkaan on riittävän turvallista laskeutua luomieni olosuhteiden kannateltavaksi. Hermosto laskee vireystasoaan turvallisuuden tilaan. Hengitys rauhoittuu, maha saattaa alkaa kurnia, verenpaine laskee, alkaa väsyttää.

Yhtäkkiä mieleen alkaakin tulla kaikenlaisia asioita, joista onkin jo pidempään ollut huolta ja stressiä. Muistuu mieleen, että olo on päivän aikana niin ahdistunut, että hartiat ovat tämän tästä korvissa. 

Monesti on käynyt niin, että käsitellesäni asiakkaan niskaa, kallonpohjaa ja kaulaa, saattaa esiin nousta odottamattomasti ”kuin tyhjästä” yllättäviä ja vaikeitakin tunteita.  Tämä voi olla asiakkaalle hämmentävää. Se on kuitenkin turvan lahja. 

Siinä on jotain hyvin voimallista, että annamme niin herkän osan itseämme (kuten pään ja niskan alue on) vieraalle ihmiselle kannateltavaksi. Tämä yhdistettynä turvalliseen hoitotilanteeseen, voi käsillä olla todella voimallinen kokemus. Turva avaa tilan käsitellä jumiin jääneitä tunteita. Hoitajan tehtävä on tässä tilanteessa toimia niiden todistajana, ja antaa niille lupa olla olemassa tässä hetkessä.

Olen tässä kanssasi

Ei ole myöskään väärin hoitajana liikuttua, sillä kokemus on voimallinen, niin hoidettavalle kuin hoitajallekin. Aidosti turvallinen tilanne antaa tilaa yhteiselle kokemukselle ja siinä on hoidon parantava ydin!

Ihmiselle, joka on pitkään ollut kehollisessa turvattomuuden tilassa (eli stressitilassa) tämä vapautuminen voi tuntua jopa selittämättömältä, taianomaiselta – ja se on ihan ok. On mahtavaa, että voi tarjota niin voimaannuttavan kokemuksen. Taikaa tässä ei kuitenkaan käytetä. Tämä on mitä mainioin asia, sillä se tarkoittaa sitä, että tälläisen turvallisuuteen perustuvan tilanteen voi opetella luomaan. 

Turva on taito, ei taika.

Carita Kanteleinen

Olen koulutettu hieroja & urheiluhieroja Carita Kanteleinen. Palvelen manuaaliterapeuttisin keinoin mm. erilaisissa tuki- ja liikuntaelin pulmissa. Omaan kokemusta myös eliittitason urheilijoiden kanssa työskentelystä. Minulla on erityistä kykyä kohdata ihmisiä joilla on vaikeita elämänkokemuksia ja asiantuntemusta emotionaalisen traumatisoitumisen ilmiöistä. Toimin ajoittain myös kokemusasiantuntijana, sekä asiantuntijana näiden aihepiirien parissa. Jos sinulla herää kysymyksiä ota rohkeasti yhteyttä.

Aiheeseen liittyviä julkaisuja

Miten klassinen hieronta eroaa urheiluhieronnasta?

Miten klassinen hieronta eroaa urheiluhieronnasta?

Käytännössä kaikki lääketieteellinen länsimainen hieronta perustuu klassiseen hierontaan. Myös urheiluhieronta. Klassinen hieronta perustuu tietynlaisiin hierontaotteisiin, joita yhdistellään asiakkaan tarpeiden ja toiveiden mukaan. Urheiluhieronnassa korostuu anatomian- ja erilaisten urheilulajien fyysisten vaikutusten- ja harjoituskausien tuntemus, joiden perusteella hieroja voi päätellä tarvittavia manuaaliterapeuttisia toimia. Klassisten hierontaotteiden lisäksi urheiluhieronnassa usein käytetään erilaisia liikelaajuutta parantavia ja kipua helpottavia harjoitteita, venytyksiä ja liikkuvuutta parantavia manuaaliterapeuttisia tekniikoita. Hierontaan kuuluu myös olennaisesti kuntoutusharjoitusten suunnittelu ja ohjaus, sekä tarvittaessa ohjaaminen jatkotutkimuksiin tai hoitoon toiselle ammattilaiselle.
Klinikallani yhdistelen kaikkea osaamistani tarpeen mukaan.

Ohjatut meditaatiot Nurmijärvellä

Ohjatut meditaatiot Nurmijärvellä

Kaksi ohjattua meditaatiotuntia Fitness Club Nurmijärvellä keskiviikkoina 8.6. ja 22.6. Tunnit alkavat klo 18.45. Ohjaukset kuuluvat salinjäsenyyden kk hintaan, mutta voit osallistua tunnille vaikka et olisi jäsen. Hinta ohjattuun meditaatioon muille kuin salin jäsenille on 15€ (per. kerta). Voit osallistua kummallekin tai vain toiselle tunnille. Kyseiset meditaatiotunnit ovat suunnattu meditaatiosta kiinnostuneille, vasta-alkajille ja kokeneemmillekin meditoijille, jotka ovat kiinnostuneita kasvattamaan tietouttaan, tietoisen läsnäolo harjoittelun -hyödyistä tieteen näkökulmasta käsin.

Mikä on sietoikkuna?

Mikä on sietoikkuna?

Sietoikkuna on työkalu, jonka avulla voimme tutkia kehomme ja mielemme vireystiloja ja sitä miten eri vireystilat vaikuttavat käyttäytymiseemme ja kehotuntemuksiimme.
Sietoikkunassa ollessamme pystymme olemaan rakentavassa yhteydessä toisiin ihmisiin ja ympäristöömme. Olemme läsnäolevia ja toimimme hetkestä käsin. Meillä on kyky tuntea iloa, olemme uteliaita ja tyytyväisiä. Suhtaudumme itseemme ja toisiin ihmisiin myötätuntoisesti. Kykymme oppia ja sisäistää uutta on parhaimmillaan turvallisuuden tilassa.

Sietoikkunassa ollessamme hengityksemme ja sykkeemme ovat tasaisia. Olemme yhteydessä kehotuntemuksiimme. Meidän äänemme, ilmeemme ja kehomme ovat rentoja. Ilmennämme turvallisuutta myös ympäristöömme. 

Sietoikkuna on jokaiselle erilainen. Se miten hyvin pysymme tässä turvallisuuden tilassa on yksilöllistä. Vaikuttavia asioita ovat mm. elämänkokemukset, erityisesti varhaiset vaille jäämisen tai kaltoinkohtelun kokemukset voivat tehdä hermostostamme ns. ”liipaisin herkän” ja olemme tällöin alttiimpia yli- tai alivirittymiselle. Muita vaikuttavia tekijöitä ovat myös synnynnäinen herkkyysaste ja elämäntilanteiden erilaiset kourmitustekijät.